Kolektiv Medrese posjetio nekoliko džemata u Sloveniji i Austriji

Pored redovnog odgojno-obrazovnog rada Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu nastoji kontinuirano održavati tijesnu saradnju s našim džematima u domovini i dijaspori. Naši džemati sa svojim džematlijama pružili su ogromnu podršku u izgradnji naše Medrese a ta podrška je nastavljena i u kasnijem radu i djelovanju Medrese. Svaka od posjeta našim džematima jeste prilika da se još jednom zahvalimo džematlijama na njihovoj nesebičnoj i nemjerljivoj podršci radu ove odgojno-obrazovne ustanove.

U tom cilju uprava Cazinske medrese organizirala je proteklog vikenda (03.-04.02. 2024) posjetu nekolicini bošnjačkih džemata u Sloveniji i Austriji. Prva posjeta je upriličena džematu u Mariboru u Sloveniji gdje je imam džemata Zinaid-ef. Mahmutagić srdačno dočekao kolektiv Medrese te nam ukratko predstavio rad ovog džemata i nove impozantne džematske prostorije (15.000 m2) te planove džemata u budućnosti. Nakon podne i ikindija namaza džemat je počastio kolektiv naše škole sa ručkom.

Uvečer istog dana već smo stigli u posjetu našem džematu „Bošnjak“ u Gracu u Austriji gdje nas je dočekao imam džemata hfz. Sabahudin-ef. Hašić sa svojim džematlijama. Džematllije i imam su profesorima naše škole predstavili rad svog džemata i novi idejni projekt izgradnje „prave“ bosanske džamije s munarom u ovom drugom po veličini gradu u Austriji. Nakon akšam-namaza uslijedilo je druženje uz kahvu i večeru sa imamom i džematlijama u lijepim džematskim prostorijama.

U nedjelju, nakon obilaska lijepo uređenog Starog grada u Gracu, upriličena je posjeta bošnjačkom džematu u Ljubljani u Sloveniji. Podne i ikindiju namaz obavili smo u modernoj i prelijepoj ljubljanskoj džamiji, a nakon toga ručali u restoranu kod hadžije Esada Mulalića.

U pomenuta tri džemata direktor Medrese prof. Zuhdija-ef. Handanović u svojim obraćanjima, upoznavajući domaćine sa radom i novim projektima Medrese, istakao je važnost saradnje Medrese i džematlija te se još jednom srdačno zahvalio svim našim džematlijama na kontinuiranoj i nesebičnoj podršci radu i djelovanju Cazinske medrese.

Opći je utisak da su naši bošnjački džemati u dijaspori u protekloj deceniji u stalnom usponu. Za kolektiv Medrese je zanimljiva informacija da mekteb u Mariboru pohađa preko 400 polaznika a u Ljubljani broj polaznika mekteba iznosi čak iznad 1050.

Koristimo ovu priliku da se u ime Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ još jednom zahvalimo našim džematima u dijaspori na srdačnom gostoprimstvu.

Mehmed Mašić, prof.