Kurs biologije za učenike Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević”

U periodu od 7. do 15. stoljeća muslimani su učili, istraživali i tkali nauku, otkrivali dotad nezamislivo te postavili imidž koji dugo vremena nije bio nadmašen. Ta naučna dostignuća, trud i rad su ostvarili muslimanski naučnici, vjernici, koji su učenje shvatali kao ibadet, a Kur'an i sunnet uzeli zvijezdom vodiljom.

Današnji status muslimana u naučnim krugovima nije ni blizu tog zlatnog doba. Do 2023. godine, samo 16 muslimanskih naučnika dobilo je Nobelovu nagradu, dok ta ista nagrada broji na stotine dobitnika drugih religija.

U želji za motivacijom, animiranjem i pobuđivanjem interesa učenika za dodatna znanja, kolektiv naše Medrese, vođen prof. Zuhdijom Handanovićem, pokrenuo je kurseve iz više predmeta (informatičke nauke i programiranja, hemije, matematike, biologije) u cilju proširenja vidika i znanja naših učenika u raznim oblastima.

Jedan od njih je kurs biologije koji učenici pohađaju ponedjeljkom u terminu 19-21 sati, a sam kurs traje dva školska sata. Kurs je osmišljen kao vid praktične nastave.

Svaki ogled je praktičnog karaktera, razlika je u tome da li se on izvodi uz pomoć nastavnih modela kojim naša laboratorija raspolaže ili u obliku laboratorijske vježbe. Svaki novi ogled je novo iskustvo, zabava i stečeno znanje. Kursevi ne manjkaju smijehom, zabavom, ugodnom atmosferom, ali isto tako obiluju pitanjima i znatiželjom učenika. Učenici koji ga pohađaju uvijek su spremni na nešto novo vođeni onim što su naučili spremni za samostalan rad i dublje izučavanje. Učenici koji pohađaju kurs biologije ili su izuzetno zaljubljeni u samu nauku, prirodne nauke općenito ili razmišljaju o akademskoj budućnosti upravo iz te oblasti. Kao učenici, polaznici, sretni smo i ponosni što je vannastavna aktivnost ovakvog karaktera pokrenuta u našoj školi i što naš laboratorij koristimo u njegovom punom kapacitetu.

Za kraj smo vam pripremili par momenata naše naučne, zabavne i radne atmosfere s kursa biologije.

Harun Ahmetašević