Lijepi primjeri izdvajanja zekata na poljoprivredne proizvode

Jesen je vrijeme ubiranja plodova prirode i iskazivanja zahvalnosti Allahu, dž.š., na darovanim blagodatima. Najbolji način iskazivanja zahvalnosti na tim plodovima zasigurno je izdvajanje zekata na poljoprivredne proizvode. Kao i svih prethodnih godina i ove godine naši brojni Krajišnici odlučuju se da iskažu ovu zahvalnost, da očiste svoj imetak i daju zekat na poljoprivredne proizvode. Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da su mnogi od njih odabrali izdvajanje zekata na način da svoje proizvode uruče upravo za potrebe kuhinje Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu. Od početka nove školske godine, tj. tokom mjeseca septembra, imamo podosta lijepih primjera izdvajanja zekata na poljoprivredne proizvode od strane ovdašnjih vrijednih i čestitih ljudi. Tako je g. Muhamed Hadžić za potrebe kuhinje u Medresi darovao crveni luk (10 kg), grah (3 kg), bijeli luk (2 kg) i krompir (20 kg), a g. Kauković Mirsad (150 kg) i g. Mizić Suljo (117 kg) donirali su pšenicu. Ovog mjeseca na ime zekata na poljoprivredne proizvode u našu kuhinju ponajviše je pristiglo meda: g. Amir-ef. Jusić – 58 kg, porodica Zorić – 48 kg i g. Šišić Husein – 30 kg meda. Direktor Medrese prof. Zuhdija Handanović u ponedjeljak, 26. 09. 2022. godine, upriličio je u svom uredu prijem za porodicu Zorić, vlasnike firme “Bizim Bal” iz Bužima, jednog od pomenutih donatora, i zahvalio im na podršci našoj krajiškoj Medresi i općenito Islamskoj zajednici BiH. Donirani poljoprivredni proizvodi će, ako Bog da, obradovati naše učenike i učenice i veoma dobro će poslužiti u kuhinji naše Medrese za pripremu kvalitetnih i zdravih obroka.

Pored njih Kišmetovic Sebiha i Mehmed iz Konjodora uručili su 48 kg meda, a g. Agić Rasim iz Donje Koprivne uručio za potrebe Medresine kuhinje 36 kg meda na ime svog zekata na poljoprivredne proizvode.

Svima njima želimo puno zdravlja, bereketa i sreće u budućem radu.

Ovim putem zahvaljujemo se svim pomenutim porodicama i želimo im puno zdravlja, bereketa i sreće u budućem radu.

Mehmed Mašić, prof.