Majka Mejra Dautović – novi vakif Cazinske medrese

Danas nam je bila čast da u Medresi Reis Džemaludin-ef. Čaušević ugostimo Mejru Dautović, poznatiju kao Majka Mejra, kojoj su u Prijedoru 1992. godine ubili dvoje djece.

Mejra Dautović u našu Medresu došla je s ciljem da u knjigu vakifa upiše sebe, svoju rahmetli djecu i svoga rahmetli supruga. Majka je tim povodom uplatila 4.000,00. Molimo Dragog Allaha da Mejri, kao i svim dobrotvorima, upiše vakuf u knjigu dobrih djela. Direktor Medrese prof. Zuhdija Handanović upriličio je prijem za majku naših šehida, ako Bog da.

Sin Edvin je imao 27, a kćerka Edna 23 godine kada su ih ubili 1992. u logoru Omarska. Edvin je ubijen 16. jula 1992. u zloglasnoj logoraškoj Bijeloj kući, a majkina kćerka Edna, studentica, iz Omarske je odvezena autobusom s još 42 logoraša u nepoznatom pravcu 20. jula.

Posmrtni ostaci Edvina Dautovića pronađeni su u Kamičanima 2000. godine. Nešto kasnije iste godine posmrtni ostaci Edne Dautović ekshumirani su iz masovne grobnice Lisac kod Malog Dubovika (općina Bosanska Krupa).

Majka Mejra i njen suprug Uzeir Dautović cijeli rat proveli su u Prijedoru, odakle su protjerani 1995. Nakon rata doselili su se u Bihać u kojem su 7. oktobra 2000. ukopali kosti svoje djece. Uzeir je na bolji svijet preselio u decembru 2018. godine.

Majku Mejru nikada niko nije, niti će moći ućutkati na njenom plemenitom putu da se istina sazna. Upravo tražeći istinu o stradanju svoje djece, napisala je najpotresnija svjedočenja o strašnim zločinima učinjenim tokom rata. Opisala je jednu od bezbroj tužnih sudbina majki Bošnjakinja u knjigama: „Majka Mejra nudi i traži istinu“, „Krvava istina Prijedora“ i „Poruka-pouka“. Ona je kroz knjige dokumentovala istinu o tragediji prijedorskih žrtava i bolne uspomene na tragičnu smrt njene djece.

Majka je u Medresu došla u pratnji svoga a i prijatelja naše Medrese – Nuhe Kurtovića.