Manifestacija “Dani Medrese Reis Džemaludin-ef. Čaušević” od 23. marta do 10. aprila

Manifestacija “Dani medrese Reis Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu” bit će održana od 23. marta do 10. aprila ove godine, a programom je predviđeno održavanje brojnih sadržaja u nekoliko medžlisa Muftijstva bihaćkog.

Ovim povodom Nazif Horozović, dopisnik Media centra Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini iz Bihaća, razgovarao je s direktorom medrese Reis Džemaludin-ef. Čaušević Zuhdijom Handanovićem.

viber_image_2022-03-23_14-29-48-815.jpg - Manifestacija

U razgovoru su najavili da će Manifestacija biti otvorena izložbom “Blagodarja medresa” koju je pripremila Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, a koja ima za cilj da prezentira historijski razvoj medresa kao tradicionalnih odgojno-obrazovnih ustanova koje baštine univerzalne islamske vrijednosti, i u kojima se stiču korisna znanja i vještine u skladu sa potrebama koje zahtijevaju društvene okolnosti i vrijeme.

– Ove godine imamo bogatiji program ove manifestacije u odnosu na prethodne godine. Danas je otvaramo, a već 28. marta imamo sljedeći sadržaj, obilježavanje godišnjice preseljenja reisa Džemaludina Čauševića (28.12.1870 – 28.3.1938.). Taj dan ćemo s učenicima otići u njegovo rodno mjesto i sjetiti se našeg reisul-uleme i alima Čauševića. Nakon toga, 30. marta u Medresi imamo predavanje mr. Suada Mahmutovića „Historijat i budućnost vakufa“, a predavanje će biti otvoreno za javnost – naveo je direktor Medrese.

U Bihaću će 3. aprila biti održan mevludski program i predavanje, zatim 8. aprila mevludski program i predavanje u Sanskom Mostu te 9. aprila u Bužimu.

– Moram napomenuti da će 8. aprila u svim džamijama Muftijstva bihaćkog biti pročitana tematska hutba o Medresi, njenim vakufima i vakifima, a koju će pripremiti muftija buhaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Centralna manifestacija će biti održana 10. aprila u Medresi i tada očekujemo prisustvo velikog broja naših vakifa – naglasio je.

Gost na centralnoj svečanosti će biti reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

– Pripremamo poseban program za nama važan 10. april, a posebnu radost nam čini to što očekujemo dolazak reisul-uleme Kavazovića. Pozivam naše vakife da nam se pridruže, da budu gosti u Medresi, da obnovimo naša prijateljstva i zajedno pručimo dovu pred duše naših umrlih – istaknuo je.

viber_image_2022-03-23_14-30-00-479.jpg - Manifestacija

Direktor Handanović je podsjetio da je Medresa danas moderna odgojno-obrazovna koja ima kontinuitet postojanja više od 155 godina, a da je njen rad reaktiviran 1993. godine.

– Otvaranje medrese u Cazinu te drugih medresa u Bosni i Hercegovini je bio veliki iskorak koji je napravila Islamska zajednica. Važnost medresa i plodovi koje su iznjedrile naše medrese sada potvrđuju svoj značaj. Više od hiljadu odgojenih i obrazovanih mladih izlazi iz naših medresa. Konkretno, kada smo mi reaktivirali rad Medrese, znali smo značaj te institucije. Danas više od 1357 svršenika naše medrese rade u službi svoje vjere, domovine i naroda. Cilj je bio upravo to da odgojimo i obrazujemo kadrove koji će voljeli i čuvati vjeru, domovinu i narod, mislim da smo u tome uspjeli – poručio je direktor cazinske medrese Zuhdija Handanović.

 

(Preporod.info)