Medresa na Drugim susretima mladih matematičara i fizičara medresa i gimnazija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

U subotu i nedjelju 15. i 16.11.2019. godine, Medresa Džemaluddin-ef. Čaušević učestvovala je na Drugim susretima mladih matematičara i fizičara medresa i gimnazija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Domaćin susretima bila je Behram-begova medresa u Tuzli. Ispred naše medrese učešće je uzela prof. Mirsada Pašić i učenice: Adna Velić, Ilma Kauković i Sumeja Puškar.
Na otvaranju susreta prisutnima se obratio direktor medrese Ahmed Hatunić. On je istakao značaj prirodnih nauka u razvoju logike kod učenika i njihov doprinos koji imaju u razvoju i napretku jednog društva.
Tokom susreta, učesnicima su održali interesantna predavanja profesori s Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli: dr. Amra Rekić-Vuković, dr. Smajo Sulejmanović, dr. Hedim Osmanović, mr. Jasmina Muminović-Huremović, te mr. Dino Ćorović, profesor fizike u Behram-begovoj medresi.
Učenici medrese domaćina, Dino Selimović i Enida Fatić, su izveli eksperiment s radioaktivnim zračenjem.
Učesnici susreta su imali i edukativnu posjetu Termoelektrani ,,Tuzla”. U pratnji inženjera Osmana Jusufovića učenici i profesori su obišli kompleks Termoelektrane i detaljno se upoznali s etapama u procesu proizvodnje električne energije, od dopremanja uglja iz rudnika do finalne isporuke električne energije potrošačima.
Susretima je u završnici prisustvovao i Seid Eminović iz Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.