Muftija Kudić posjetio Medresu povodom početka nove školske godine

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, posjetio je Medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu povodom početka nove školske godine, te u pratnji direktora prof. Zuhdije Handanovića i svojih saradnika obišao odjeljenja prvih razreda, a potom se sastao sa nastavnim osobljem i razgovarao o izazovima koji se stavljaju pred njih u nastavnom i odgojnom procesu. Muftija je potom obišao i pomoćno osoblje, kojima se zahvalio na značajnom doprinosu kojeg daju u afirmaciji medrese kod učenika, ali i kod svih koji sarađuju sa medresom.

„Uvijek mi je iznova drago posjetiti medresu, pogotovo kada su u pitanju ovako lijepi povodi poput današnjeg. Imao sam priliku da posjetim odjeljenja prvih razreda, gdje sam učenicima želio približiti ono što ih očekuje. Razumijem da su ovi dani, kada su se mnogi učenici prvi put odvojili od roditelja, izuzetno teški, ali da je to privremeno i da će uskoro doći vrijeme gdje će povezanost sa medresom i medresanskim kolegama zauvijek biti najljepše životno iskustvo. Prenio sam im da je od ključnog razloga da jedni drugima naprave mjesto pored sebe, kako Kur'an traži od vjernika, te da je od velikog značaja da novim učenicima ponudimo potrebnu podršku, a da najbolju podršku mogu pružiti kolege jedni drugima. Zahvalan sam cijenjenom direktoru Handanoviću, nastavnom osoblju i pomoćnom osoblju što kroz svoje misijsko djelovanje čine veliki hizmet našoj zajednici i ovom društvu pomažu da djecu, u veoma zahtjevnoj životnoj dobi, obrazuju, odgoje i pripreme za nove životne izazove. Čestitam svima i nadamo se da ćemo nakon četiri godine svjedočiti još jednoj uspješnoj generaciji ove ustanove.“ – poručio je muftija Kudić.

Ove školske godine, interes za medresu je bio izuzetno veliki od strane učenika kako iz Bosne i Hercegovine, tako iz država Zapadne Evrope. Novi učenici su došli u medresu dan prije početka nastave, a sve pripreme za uspješan početak nastave su na vrijeme realizirane.

„Nova školska godina je počela, hvala Bogu, u najboljem redu. U proteklim godinama smo imali neke restrikcije zbog pandemije, ali ove godine ulazimo u novu školsku godinu bez ikakvih ograničenja. Zahvaljujem cijenjenom muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću i njegovim saradnicima na posjeti i korisnoj besjedi koju smo imali sa učenicima, nastavnicima i pomoćnim osobljem. Svaki početak je nova šansa za novi uspjeh uspjeh i mi u medresi svake godine nastojimo biti bolji od prethodne godine. Naša medresa ima veoma iskusan i kvalitetan nastavni kadar, vaspitači naši su se dokazali kroz svoj odgojni rad, a naše pomoćno osoblje u kontinuitetu služi našim učenicima i olakšava im internatski život. Naša misija je da odgajamo i obrazujemo nove generacije i da našim učenicima usadimo i učvrstimo ljubav prema našoj vjeri i domovini Bosni i Hercegovini. Nadam se da ćemo u tome uspjeti“ – istakao je direktor Handanović.

U pratnji muftije Kudića je bio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje i saradnik za medije Mufijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić i Nazif-ef. Horozović.

Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu trenutno ima 228 učenika, a uprava i nastavnici se pripremaju za obilježavanje 30. godišnjice od reaktiviranja ove medrese, a tim povodom već planiraju i pripremaju veoma kvalitetan i zanimljiv program.

(izvor: muftijstvobihacko.ba)