Muftijstvo bihaćko: Za Tursku i Siriju poslano preko 600.000 KM novčanih sredstava

Na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, domovinskih zemalja i naše dijaspore upriličena je sergija u našim džamijama za pomoć stradalom stanovništvu Turske i Sirije. Pored značajnih novčanih donacija, naši džemati i medžlisi, te Islamski pedagoški fakultet u Bihaću su organizirali kolektivno prikupljanje svih onih potreba koje je naznačila ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

U našim džamijama i medresi u Cazinu je prikupljeno 601.378 KM, koje su naši medžlisi proslijedili na račun Rijaseta Islamske zajednice za pomoć narodu Turske i Sirije. Najviše sredstava je prikupljeno u Medžlisu Islamske zajednice Cazin 145.000 KM, slijedi Bužim 89.270 KM, Velika Kladuša 84.196 KM, Bihać 81.246, Sanski Most 73.665 KM, Bosanska Krupa 56.253 KM, Kozarac 21.631 KM, Prijedor 20.000 KM, Bosanski Novi 15.112 KM, medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu 6.923 KM, Bosanski Petrovac 4.800 KM i Bosanska Kostajnica 3.280 KM.

“Ovim putem još jednom iskazujemo svoju suosjećajnost sa narodom Turske i Sirije nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ove dvije zemlje. Naši prijatelji su gajali veliku naklonost prema nama kada nam je bilo najpotrebnije, a naš narod je dobio priliku da na najljepši način uzvrati dobročinstvo. Ovom akcijom smo pokazali empatiju i da smo u nevoljama i poteškoćama uvijek spremni pružiti maksimalnu podršku onima kojima je potrebno. To govori da u našem narodu ima mnogo dobra i zbog toga sam zahvalan Allahu, dž.š., što naš narod osjeća bol i patnju drugih ljudi i što ima suosjećajnost sa unesrećenima. Zahvaljujem se svima koji su se odazvali na našu sergiju, dali svoj prilog i učestvovali u raznim akcijama koje su organizirane kao podrška narodu Turske i Sirije.” – poručio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

(muftijstvobihacko.ba)