Naši učenici, pobjednici na medresanskim takmičenjima, na prijemu kod bihaćkog muftije hfz. Mehmeda-ef. Kudića

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić upriličio je prijem za učenike Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” iz Cazina i njihove mentore, a koji su u proteklom periodu na međumedresanskim takmičenjima ostvarili značajne rezultate i tako na najljepši način predstavili svoju medresu i kroz pripremu i natjecanje stekli nova iskustva i prošili svoje vidike.

Na prijemu su prisustvovali direktor medrese prof. Zuhdija Handanović, profesori bosanskog, engleskog i arapskog jezika i tjelesnog i zdravstvenog odgoja i učenici takmičari iz ovih predmeta, te saradnici Muftije bihaćkog.

“Kao dugogodišnji profesor u medresi znam koliko je energije i truda potrebno uložiti da se pripreme takmičari za takmičenje i koliko truda je potrebno nastavnicima i učenicima za učešće na takmičenjima. Zato mi je iznimno drago i sretan sam što su učenici naše medrese postigli zavidne rezultate na takmičenjima medresa u BiH. Ova takmičenja imaju državni i međunarodni karakter, jer učestvuju sve medrese iz Bosne i Hercegovine i naših domovinskih zemalja u regionu. Poručio sam našim učenicima da je trud i zalaganje za veći cilj veličanstven motiv koji je opisan u Kur'anu u kontekstu dženneta kao krajnjeg cilja u kojem će biti brojne nagrade i tada Allah, dž.š., kaže: “I za takvu nagradu neka se trude trudbenici.” Siguran sam da slast pobjede osjetite i da je to lijep osjećaj i vrijedan vašeg truda i zalaganja. Nadam se da će naša medresa svakim danom postizati odlične rezultate, kako na vanjskom tako i na unutrašnjem planu.” – rekao je na prijemu muftija Kudić.

Direktor medrese prof. Zuhdija Handanović se zahvalio muftiji Kudiću na prijemu i na poklonima koje je pripremio za učenike i njihove mentore. Naglasio je da je veliki ponos imati učenike koji ne žale ni trud ni slobodno vrijeme kako bi svi bili sretni zbog njihovog uspjeha.

“Evo gledam upravo u ovu našu djecu i svjedočim da su ovo najbolji učenici naše škole. Mi kao medresa, uprava i nastavno i tehničko osoblje, ulažemo velike napore da nastavni proces i život u medresi kvalitetno zastupimo. Priprema učenika za takmičenje je samo po sebi uspjeh, jer se mnogo nauči i dodatno obogate novim spoznajama. Ne želim staviti u drugi plan sportska takmičenja, jer su  i to upjesi s kojima se ponosimo. Mi smo kao medresa mnogo uložili da našoj djeci pružimo adekvatne uvjete za sportske aktivnosti, a pogotovo što znamo da bavljenje sportom nema samo rekreacijsku ili profesionalnu dimenziju, već prije svega odgojnu. Zahvalan sam muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću na prijemu i na srdačnom dočeku, a mi ćemo se truditi da uvijek budemo na nivou koji se očekuje od nas.” – poručio je direktor Handanović.

Obratili su se i mentori-nastavnici, te istakli da je slast uspjeha mnogo ljepša i veća od težine priprema i odricanja. Mentori su pohvalili vrijedan rad svojih takmičara, istakli da je bilo posebno dragocijeno iskustvo raditi sa izuzetno talentovanim i nadarenim učenicima, koji su bez neke posebne motivacije radili maksimalno predano i odgovorno, a rezultati svakako nisu izostali. Istakli su da je ovo životna lekcija svima koji učestvuju na takmičenjima da se svaki trud isplati i da se vlastitim naporom dolazi do velikih rezultata. I oni su zahvalili muftiji Kudiću na prijemu i na lijepoj gesti i obećali da će i u narednom periodu dati sve od sebe da se ime naše medrese pronosi s ponosom.

I učenici-takmičari su izrazili zadovoljstvo današnjim prijemom i zahvalili se cijenjenom muftiji Kudiću na poklonu, ali i svojim mentorima i direktoru medrese na kontinuiranoj podršci. Iskazali su spremnost da nastave sa napornim pripremama i radu na putu ostvarivanja još boljih rezultata.

Iz Bosanskog jezika, učenici medrese su osvojili ekipno prvo mjesto, dok su Nahla Bajrektarević, Dina Veladžić i Fatima El-Karim osvojile u pojedinačkoj konkurenciji prvo, drugo i četvrto mjesto. Njihova mentorica je bila prof. Sabaheta Kudić. Na takmičenju u Mostaru, ekipa u sastavu Nahla Bajrektarević, Hamza Karamujić i hafiz Mirza Šiljdedić, osvojili su ekipno II mjesto uz podršku svoga mentora prof. Nijaza Kovačevića. Lamija Šahinović je osvojila drugo mjesto na takmičenju iz arapskog jezika, a zapažen rezultat su osvojile i njenih dvoje kolega: Džejlan Hadžić i Amina Burnić. Njihov mentor je bio prof. Muhamed Makić.

Sredinom oktobra ove godine održani su sportski susreti učenika medrese, popularno nazvano “Medresijada”, na kojoj su učenici medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” ostvarili odlične rezultate. Sumeja Alešević je osvojila I mjesto u discipini stoni tenis. Jusuf Mašić je osnovio II mjesto u disciplini skok u dalj, dok su u diciplini štafeta osvojili 3.mjesto. Ekipu štafete su predstavljali: Muemil Kauković, Emrah Mehić, Zejd Krkalić i Ismail Haskić. Mentor učenicima u sportskim disciplinama je bio prof. Abdulah Benić.

Muftija Kudić je na kraju učenicima i njihovim mentorima uručio prigodan poklon.

(muftijstvobihacko.ba)