Održana završna ceremonija projekta “My green network”

Završna ceremonija projekta “My green network”, koji realizira Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini uz podršku Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini, održana je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Ceremoniji su prisustvovali zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice Enes-ef. Ljevaković, Stefano Ellero, šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i drugi predstavnici Rijaseta Islamske zajednice.

– Mi smo ponosni na činjenicu da učenici bosanskohercegovačkih medresa učestvuju u ovom projektu. Svjedoci smo krize u očuvanju okoline, u zaštiti prirode i prirodnih ljepota.

Naravno, projekti koje su napravili naši učenici su mali koraci, ali su ti koraci u pravom smjeru. Vjerujemo da će naši učenici koji predvode ove projekte, biti i predvodnici novih ideja i novih inicijativa na polju očuvanja prirode.

Islamska zajednica promovira i snažno stoji iza ove ideje, i nadamo se da je ovo prvi korak u produbljivanju saradnje i partnerstva na ovom i sličnim projektima – izjavio je zamjenik reisul-uleme Ljevaković.

Stefano Ellero ovaj projekat ocijenio je vrlo značajnim, naglasivši da im je bilo “izuzetno zadovoljstvo sarađivati sa Islamskom zajednicom”.

– Dodatno zadovoljstvo nam je predstavljalo to što nam je Islamska zajednica omogućila da sarađujemo s mladim ljudima, i to je dodatno relevantno pitanje za Evropsku uniju. Kroz projekat smo im uspjeli prenijeti određena znanja, razviti vještine i utjecati na svijest. Smatram da su upravo oni šampioni – izjavio je Ellero.

Projekt “My Green Network” je okupio učenike medresa u našoj zemlji u jedinstvenu, otvorenu platformu, u okviru koje su nastojali da djeluju u svojim lokalnim zajednicama.

Melika Arifhodžić, projekt menadžer, naglasila je da, dok se suočavamo s izazovima klimatskih promjena i degradacije prirode, neizmjerno ohrabrujuće vidjeti mlade ljude kako preuzimaju inicijativu u lokalnim zajednicama.

– Njihovi projekti manjeg obima, usmjereni prema Zelenoj agendi dokazuju da svako može doprinijeti pozitivnoj promjeni. Oni su inspiracija svima nama da se angažiramo u zaštiti prirode i resursa koji nam omogućavaju da živimo – kazala je ona.

Mladi su prisustvovali predavanjima, radionicama i posjećivali znamenite lokacije u okviru studijskih posjeta. U konačnici su osmislili i implementirali osam društveno korisnih projekata manjeg obima, koje je finansirala Evropska unija. Na ovaj način, svojim aktivizmom, dali su odgovor na potrebe društva i vremena u kojem žive.

Projekti su prezentirani danas, a usmjereni su na promociju i usvajanje principa Zelene agende (Green Deal), koja promovira politiku dekarbonizacije, čistu energiju, održivu mobilnost, što će omogućiti svjež zrak, čistu vodu, zdravo tlo i biodiverzitet, zdravu i pristupačnu hranu, sve u svrhu poboljšanja dobrobiti i zdravlja građana i budućih generacija.

– Projekat je bio vrlo zanimljiv i intenzivan. Cilj svih naših projekata bio je osvješćivanje mladih o važnosti očuvanja okoliša – izjavio je Ahmed Avdibašić, učenik Behram-begove medrese u Tuzli.

Učesnicima projekta su na kraju svečanosti uručeni certifikati.

(MINA)