Održano takmičenje iz sire (životopisa Muhammeda, a.s.) „Selam tebi“ – tri učenice iz naše Medrese nagrađene odlaskom na umru

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) u četvrtak, 11. maja 2023. godine, održano je 5. međunarodno takmičenje iz životopisa poslanika Muhammeda, a.s. za učenike medresa iz zemalja regije Balkana.

Takmičenje suorganiziraju Ambasada Republike Turske u Sarajevu, s partnerima iz Republike Turske, i Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa medresama i gimnazijama.

Na takmičenju učestvuju učenici medresa i škola iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, odnosno Sandžaka i Crne Gore. Učestvovalo je blizu hiljadu učenika, a u finalnom krugu ih se nalazi oko stotinu. Inače, ovo takmičenje se osim u Turskoj provodi u još 13 država, a na kraju ovog mjeseca bit će poznati i konačni rezultati. Iz svake škole prva tri učenika u narednom periodu bit će nagrađeni odlaskom na umru.

Na takmičenju na IUS-u učestvovalo je blizu 100 učenica i učenika medresa iz Bosne i Hercegovine koji su prošli u finalni krug.

Medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ na ovom takmičenju na IUS-u predstavljalo 11 takmičara, a najuspješniji, odnosno učenici koji su nagrađeni odlaskom na umru su: Rumejsa Nuhanović (IIc), Šejma Hadžipašić (IIc) i Belma Balčinović (IIc).

Mentori koji su pripremali učenike za takmičenje iz naše Medrese su profesor Enes Ljubijankić i profesorica Izeta Veladžić.

Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je kako su rado prihvatili incijativu za organizaciju ovakvog takmičenja, dodavši kako sira – životpis Muhammeda, a.s., “Selam tebi” dovoljno i poticajno sve govori.

“Po tri najuspješnija učenika iz svake medrese koje učestvuju na takmičenju bit će nagrađeni odlaskom na umru. Velika zahvalnost svim profesorima na našim fakultetima i medresama što su uvijek tu da podrže sve ono što je dobro za učenike. Mi iz Uprave za obrazovanje i nauku smatramo da su profesori najsnažniji potencijal kojim Islamska zajednica raspolaže, jer bez kvalitetnih profesora nemoguće je održavati redovne, pa tako i ove vanredne aktivnosti. Profesori povijesti islama, hadisa, oni su svakako i najzaslužniji da se ovo takmičenje realizira. Veliko je zadovoljstvo što učenici sami osjete potrebu da dalje i više uče o poslaniku Muhammedu, a.s., i siguran sam da su uživali čitajući hiljade stranica, možemo kazati da je to je svojevrsni napitak kojim smo imali priliku da se okrepljujemo proteklih nekoliko mjeseci”, kazao je Eminović.

 

Čestitamo našim vrijednim učenicima i profesorima.