Predavanje o arapskom jeziku

 

Datum 18. decembar kao Međunarodni dan arapskog jezika obilježava se od 2012. godine, a podudaran je sa datumom iz 1973. kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija prihvatila arapski jezik kao šesti službeni jezik Organizacije.

Tim povodom u četvrtak 16. decembra 2021. godine u amfiteatru Medrese bivši muftija bihaćki Hasan-ef. Makić održao je predavanje učenicima i učenicama Medrese o arapskom jeziku.

Svake godine na Međunarodni dan arapskog jezika dodjeljuje se UNESCO-Sharjah nagrada pojednicima, grupama ili institucijama za njihov posvećen rad i izvanredna dostignuća u širenju znanja arapske umjetnosti, književnosti i kulture. 

Prostor na kojem se koristi arapski jezik jeste područje između Azije i Sjeverne Afrike, tj. od Arapskog zaljeva do Atlanskog okeana; Kraljevina Sudijska Arabija, Jemen, Oman, Katar, UAE, Kuvajt, Bahrejn, Irak, Jordan, Sirija, Liban, Palestina, Egipat, Libija, Alžir, Maroko, Tunis, Mauritanija, Zinzibar. U Evropi se koristi u Malti.

U Španiji i Portugalu se govorio do 15. stoljeća. Kao jezik izuzetno je bio važan: geografski, starteški, ekonomski.

Zaostavština na arapskom jeziku, postojanje velikog broja rukopisa koji još nisu ni otvoreni, počevši od književnosti i drugih nauka, razlozi su zbog kojih je izučavanje arapskog jezika jako bitno za našu baštinu i tradiciju.

Veliki broj naših pisaca su pisali na orijentalnim jezicima, pored staroosmanskog turskog jezika i perzijskog, glavno pismo tih jezika bilo je arapsko pismo. Za našu kulturnu historiju to je veoma važna stvar.