Prigodni program povodom Dana državnosti i dodjela nagrada za najbolje radove “Da te volim duša zna, draga moja BiH”

U srijedu, 27. novembra 2019. godine, u amfiteatru Medrese održana je svečana priredba povodom Dana državnosti BiH. Na početku svečanosti ašere je proučio učenik medrese hfz. Malik Bajrić, te je nakon toga riječi dobrodošlice uputio direktor Medrese prof. Enes Ljubijankić. Svečanosti su prisustvovali predstavnica Pedagoškog zavoda USK-a dr. Enesa Silić i gosp. Jusuf Bajrektarević bivši borac Armije Bosne i Hercegovine i autor knjiga „Interesi koji nas vežu u BiH“ i „Radi tebe“.
U svom obraćanju gosp. Bajrektarević je istakao da Bosna i Hercegovina može biti oaza mira i prosperiteta, ali da je na mladima veliki zadatak da učestvuju u napretku jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. On se osvrnuo na agresiju na Bosnu i Hercegovinu i važnost odgoja i obrazovanja djece kako nam se ne bi ponovo desile strahote koje smo proživjeli od 1992. do 1995.
Dr. Enesa Silić u svom obraćanju učenicima istakla je da je ovo jedinstven primjer da neka škola na ovakav način obilježava Dan državnosti.
Medresa “Džemaluddin-ef. Čaušević” je 07. decembra objavila poziv za učenike devetih razreda osnovne škole da dostave svoje literarne radove na temu “Da te volim duša zna, draga moja BiH” te su na ovoj svečanosti proglašena najbolja tri rada i pobjednicima su uručeni pokloni.
Prvo mjesto osvojio je učenik Hasan Galijašević iz OŠ „Sead Ćehić“ Grahovo – Velika Kladuša (mentorica Mirela Keškić-Kajtezović), drugo mjesto učenica Kristina Šobot iz OŠ „Ahmet Hromadžić“ – Bosanski Petrovac (mentorica Hafija Subašić) i treće mjesto učenica Emana Imširović iz OŠ „Kamenica“ – Bihać (mentorica Razija Hajrudinović). Ostalim učesnicima takmičenja i njihovim mentorima su također uručeni skromni pokloni, ručni radovi učenika Medrese. Na kraju ovog lijepog skupa ašere je proučio učenik Muhamed Nadarević. Prisutni su zatim obišli medresanski kompleks a nakon toga upriličen je zajednički ručak u restoranu medrese.