Promocija knjige “Muhamed-ef. Zahirović – Radovi i članci”

Kao što smo ranije najavili, sinoć je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću održana promocija knjige “Muhamed-ef. Zahirović – Radovi i članci”. Promotori su bili Hasan-ef. Makić (muftija bihaćki), dr. Hajrudin Hodžić (dekan IPF-a u Bihaću), Enes Ljubijankić, prof. (direktor Medrese), Mašić Mehmed, prof. (upravnik Medrese) i dr. Mustafa Prljača (glavni urednik El-Kalema).

Na samom početku bivši učenik naše Medrese, Davud Velić, proučio je ašere.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta obratio se prisutnima i poželio im dobrodošlicu. U nastavku obraćanja govorio je o značaju alima i nauke na našem prostoru.

Profesor Mehmed Mašić naglasio je da je govor o Muhamedu Zahiroviću ustvari govor o historiji učenosti i obrazovanja u Bihaću i u cijeloj Krajini. „Krajina je iznjedrila deset medresa. Sam Bihać tri medrese. Trojica učenika bihaćke i prijedorske medrese bili su reisul-uleme Bosne i Hercegovine i stare Jugoslavije. Više od polovine jednog vijeka, pune 52 godine. To dovoljno govori o tome kakve smo institucije i profesore imali ovdje. Iz takve ugledne obrazovne institucije, bihaćke medrese – jedne od najpoznatijih medresa, ponikao je profesor Muhamed Zahirović. On je bio profesor, muderris, vjeroučitelj, vrstan poznavalac četiri strana jezika, prevodilac, pedagog, reformator školstva, autor školskih udžbenika, kadija. Jednostavno kazano – bio je alim ne samo Bihaća i Krajine, već istaknuti bosanskohercegovački alim i prosvjetitelj prve trećine dvadesetog stoljeća“, rekao je Mašić.

 Direktor naše Medrese govorio je o ličnosti i djelu ovog učenjaka konstatirajući činjenicu da Bošnjaci imaju svoje kulturne vrijednosti kao što je, između ostalog, bivši profesor bihaćke medrese i gimnazije – Muhamed-efendija Zahirović.

Bihaćki muftija Hasan-efendija Makić u svom izlaganju naveo je da su teme kojih se Muhamed Zahirović doticao u svojim govorima i radovima aktuelne i dan-danas te se čini kao da su pisane u savremenom dobu, a ne prije toliko godina.

Mustafa Prljača, glavni urednik El-Kalema i priređivač knjige koji je sabrao radove Muhameda-ef. Zahirovića navodi da su sve civilizavijske tekovine koje imamo plod ljudskih ruku i rada i da je i ovo danas što posjedujemo tekovina ljudi poput Muhameda-ef. Zahirovića.

Studenti IPF-a potrudili su se oko organizacije i promociju dodatno uljepšali izvođenjem ilahije „Moj dragi efendija“ kao i recitalom posvećenim upravo Muhamedu-efendiji Zahiroviću.