Promocija knjige „Stubovi islama“ hafiza dr. Rifeta Šahinovića

U Medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu je u srijedu, 27.12.2023. godine upriličena jedna posebna i izuzetno vrijedna promocija knjige. Radi se o knjizi “Stubovi islama” čiji je autor ugledni intelektualac, alim i profesor hafiz dr. Rifet Šahinović, profesor u medresi u Cazinu i na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Ova knjiga je njegovo osmo po redu djelo koje je do sada izdao, a predgovor za ovu knjigu je napisao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović, dok su muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić i Muharem ef. Omerdić uradili recenziju. Promotori knjige u Cazinu su bili muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić.

Riječi dobrodošlice mnogobrojnoj publici je izrazio direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zudija Handanović. On je pohvalio rad i djelovanje hafiza Šahinovića, te iskazao veliko zadovoljstvo što se njegovo novo djelo našlo pred čitalačkom publikom i što je prva promocija upriličena upravo u medresi.

Prvi promotor je bio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je govorio o predanosti hafiza Šahinovića u onome što radi, te je proveo prisutnu publiku kroz nekoliko važnih segmenata knjige i naglasio specifičnost i vrijednost stila pisanja i promišljanja autora.

„Hafiz dr. Rifet Šahinović je izuzetno vrijedan i cijenjen alim u cijeloj našoj domovini. Ponosni smo što ovakav alim uči našu djecu i što nas često obraduje kvalitetnim tekstovima i knjigama, a jedna od njih je svakako i ova koja je pred nama. Važnost ove knjige je sasvim sigurno i u tome što autor otvara sva ona pitanja koja možemo okarakterisati kao veoma osjetljiva, ali on nudi čitaocima i svoje viđenje razumijevanja istih i sve to veoma kvalitetno argumentira Kur’anom i sunnetom, što govori o njegovom širokom poznavanju ove tematike, a pogotovo kvalitetnom razumijevanju Kur’ana Časnog. Fascinantno je s koliko pažnje se odnosi prema pitanjima koje našem narodu treba dodatno približiti, bez da podilazi ili pretjerano hvali. Njegovo dubinsko iščitavanje i problematiziranje nekih tema nas čvrsto povezuje sa našim korjenima, što je za nas u Bosni i Hercegovini od iznimnog značaja.“ – poručio je muftija Kudić.

Jedan od recenzenata knjige je bio i predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji muftija Nevzet-ef. Porić. Iskazujući zadovoljstvo zbog činjenice da mu je hafiz Šahinović ukazao povjerejenje, muftija Porić je predstavio brojne vrijednosti ove knjige, te je na na kraju konstatovao da ova knjiga ima svoju veliku vrijednost zbog toga što je autentična i vjerodostojna i da je posebno korisna za muslimane, ali i za nemuslimane.

„Ono što napiše i kaže hafiz dr. Rifet Šahinović je autentičko, jer on spada u one alime koji je svojim radom, zalaganjem i trudom dokazao da je takav i ljudi to prepoznaju. Počašćen sam da sam jedan od recenzenata pored cijenjenog reisu-l-uleme i poštovanog Muharem-ef. Omerdića. Kada se kaže “stubovi islama”, mi svi to znamo. Međutim, kroz ovu knjigu, dr. Šahinović je govorio o izazovima savremenog doba kroz islamske šarte. Ispoštovao je formu, ali se intenzivnije bavio suštinom i dubinskim promišljanjem. Otvorio je vrlo kompleksne teme i razmatrao ih je hrabro i direktno, ali na primamljiv i jednostavan način. Ova knjiga je posebno važna za muslimane, ali je isto tako važna i za nemuslimane koji ove činjenice o stubovima naše vjere trebaju znati i na ovakav način razumjeti.“ – rekao je muftija Porić.

Autor knjige hafiz prof. dr. Rifet Šahinović se zahvalio svima koji su na bilo koji način bili podrška da ova knjiga ugleda svjetlo dana, a posebno reisu-l-ulemi, muftijama, recenzentima, promotorima, izdavačima i svima ostalima. On je kroz svoje izlaganje predstavio samu bit onoga što on kao naučnik protažira u svojim djelima, a to je da se nauči i prihvati forma i pojavna strana djela i propisa, ali da je važno da se ne zapostave unutrašnje vrijednosti koje sa sobom nose propisi naše vjere.

„Osjećam veliko zadovoljstvo na počasti koji mi je ukazao dragi Bog. Zahvaljujem cijenjenom reisu-l-ulemi na predgovoru, muftiji Poriću i Muharem ef. Omerdiću na recenziji i muftiji Kudiću i direktoru Handanoviću na izdavanju knjige, mojoj porodici i svima vama koji ste ovdje i koji podržavate na razne načine ono što ja radim. U ovoj knjizi ne propitujemo islamske šarte, jer su to aksiomi naše vjere, ali ono što propitujemo i nastojimo promišljati jeste kako te vrijednosti aktuelizirati i u savremenom kontekstu razumjeti. Cilj jeste da nam stubovi islama budu orjentiri, produhove nas i održe našu vjersku i moralnu uspravnost.“ – rekao je u svom obraćanju dr. Šahinović.

Izdavač knjige „Stubovi islama“ autora dr. Rifeta Šahinovića je Muftijstvo bihaćko i Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” Cazin. Ispisana je na 254 stranice i predstavlja odlično štivo za sve one koji imaju želju da dubinski razumiju vrijednosti naše vjere. Moderator promocije je bio prof. Harun Pajić, a uvodno ašere je proučio hafiz Emir Osmanagić.

(muftijstvobihacko.ba)