Promocija projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ u Bihaću, Cazinu i Sanskom Mostu

Promocija multimedijalnog, naučno-istraživačkog i edukativno-izložbenog projekta „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ u Muftijstvu bihaćkom održat će se u ponedjeljak, utorak i srijedu, od 10. do 12. oktobra 2022. godine.

Promocija u ovom muftijstvu će početi u Bihaću u ponedjeljak, 10.10. 2022. na Islamskom pedagoškom fakultetu u 19 sati. Zatim će u utorak, 11.10.2022. biti održana u Medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu u 19 sati. U Sanskom Mostu će biti održana u srijedu, 12.10.2022. godine u graskoj Kino sali u 19 sati.

O projektu će govoriti prof. dr. Dževad Hodžić, prof. dr. Aida Abadžić-Hodžić, dr. Ekrem Tucaković i mr. Suad-ef. Mahmutović. Na promociji će se obratiti muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Multidisciplinarna i multimedijalna izložba pod nazivom ”Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u iskustvu Bosne”, u čijoj pripremi i realizaciji učestvuje veliki broj istaknutih naučnika iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, te veliki broj istraživača na terenu, prvi put će, kroz najsavremenije modalitete produkcije i prezentacije, ponuditi i kritički valorizirati bogat material sakupljen iz brojnih domaćih i međunarodnih muzeja, galerija, privatnih kolekcija, arhiva, instituta, biblioteka, a koji predstavljaju dinamičnu, složenu i sadržajnu društveno-političku historiju islama, islamske duhovnosti, kulture, nauke i umjetnosti na području Bosne i Hercegovine, u izazovima različitih historijskih epoha i u njenim doprinosima evropskoj i svjetskoj kulturi, duhovnosti i baštini.U dvadeset tri sekcije bit će zastupljeni, sučeljeni i dovedeni u vezu arhivski dokumenti, faksimili, rukopisi, historijske karte, makete, stare razglednice, knjige i periodika, fotografije, audio, video, 3D zapisi, modeliranje u AR/VR tehnologiji te brojni skupocjeni artefekti koji pripadaju domeni likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Projekat izložbe ”Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” ima za cilj da predstavi:
– bosanskohercegovačke muslimane i islam u njihovom autentičnom i duhovnopovijesnom licu, humanističkim idealima, kulturnom bogatstvu i univerzalnim moralnim i civilizacijskim vrijednostima;
– humane, socijalne, moralne i esteteske vrijednosti, kulturne i civilizacijske tekovine, i potencijale bosanskohercgovačkog islama;
– dijalošku otvorenost, sposobnost za suživot, demokratske vrijednosti i pluralni društveni život;
– vitalnost, dinamičnost i kreativnost u njihovim naučnim, obrazovnim, kulturnim i društvenim odgovorima na povijesne izazove;
– islamsku umjetnost i umjetničke forme, sadržaje i izraze inspirirane islamskim osjećanjima i razumijevanjem lijepog u Bosni i Hercegovini.

Pored navedenih, ovaj naučno-istraživački i multimedijalni projekat također ima za cilj:
– izgradnju i jačanje povjerenja kulturne razmjene i približavanja među narodima, nacijama i vjerskim zajednicama u zemlji, regionu i Evropi;
– jačanje i podršku bosanskohercegovačkog puta u EU, odnosno njenog integracijskog procesa;
– temeljitije i samosvjesnije bošnjačko i bosanskohercegovačko upoznavanje s vlastitim duhovnim, kulturnim, civilizacijskim, političko-pravnim korijenima, tradicijom i baštinom.

(Preporod.info)