Proučena hafiska dova učenici Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ Lamiji Šahinović

U nedjelju 14. augusta 2022. u prelijepom ambijentu renovirane džamije džemata Donji grad Cazin iza podne-namaza proučena je hafiska dova hafizi Lamiji Šahinović, učenici četvrtog razreda naše Medrese. Ovim činom Medresa je postala bogatija za još jednu hafizu Kur'ana časnoga, što za nas predstavlja veliku radost i ponos. Svečanosti hafiske dove pored velikog broja džematlija prisustvovali su i izaslanik reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković zamjemik reisul-uleme; muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić; muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić, direktor Medrese profesor Zuhdija-ef. Handanović; profesorice i profesori Medrese u Cazinu, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Cazin Said-ef. Mujakić; predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona; gradonačelnik Grada Cazina mr. Nermin Ogrešević, premijer USK gospodin Mustafa Ružnić, hafizi, glavni imami, imami, vakifi, učenici i učenice, roditelji i članovi porodice hafize Lamije Šahinović.

Nakon klanjanja podne-namaza prisutnima se obratio imam džamije i domaćin ove svečanosti Suad-ef. Osmanagić koji je poselamio prisutne. Uvodno ašere proučio je prof. Nijaz Kovačević, nakon čega su se prigodnim besjedama obratili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Cazin Said-ef. Mujakić, profesor Zuhdija Handanović direktor Medrese i cijenjeni muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić. Uslijedilo je i tradicionalno učenje odlomaka Kur'ana od strane prisutnih hafiza, a prisutni su bili sljedeći hafizi: muhaffiz naše nove hafize hafiz prof. dr. Rifet Šahinović, hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki, hafiz Sulejman Hašić – imam džemata Stijena iz Cazina, hafiz Edin Fajković iz Bihaća, hafiz Dževad Šahinovic iz Bužima, hafiz Sead Šahinović iz Zenice, hafiz Suad Šahinović, profeor u Medresi iz Cazina, hafiz Elmir Mehmefović, profesor u Medresi iz Cazina, hafiz Talha Tričić iz Cazina, hafiz Bilal Kovačević iz Velike Kladuše i hafiz Ahmed Šišić iz Bosanske Krupe.

Po završetku učenja odlomaka Kur'ana prisutnima se obratio i muftija bihaćki Mehmed-ef. Kudić koji je spomenuo značajne žene iz historije islama koje mogu da posluže kao primjer današnjim muslimankama te je čestitao novoj hafizi i njenoj porodici. Nakon obraćanja muftije i čitanja biografije uslijedilo je učenje kratkih sura od strane hafize Šahinović, dok je dovu proučio njen otac i muhaffiz hafiz prof. dr. Rifet Šahinović.

Među prisutnima ovom prilikom je bio i cijenjeni izaslanik reisul-uleme i njegov zamjenik prof. dr. Enes-ef. Ljevaković koji je ovom prilikom podsjetio na različite planove Kur'ana na koje treba obratiti pažnju i o važnosti pravilnog razumijevanja i primjene kur'anskih normi i princima u svakodnevnom životu. Na kraju svog kazivanja izaslanik reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković uručio je diplomu novoj hafizi Lamiji Šahinović i zvanično je proglasio hafizom časnog Kur'ana. Na kraju, svi prisutni su imali priliku da pojedninačno čestitaju novoj hafizi.

Hafiza Lamija Šahinović, kćerka Rifeta i Nejre, rođena je 11. augusta 2004. godine u Cazinu. Završila je Osnovnu školu “Cazin II” sa odličnim uspjehom i primjernim vladanjem. Svoje školovanje nastavlja u Medresi “Reis Džemaludin ef. Čaušević” i trenutno je učenica četvrtog razreda. Pored odličnog uspjeha, isticala se i u vannastavnim aktivnostima. Hifz je počela učiti u devetom razredu te je okončala memorisanje nakon završenog drugog razreda medrese.

Položila je hifz pred Komisijom za hifz Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 20. juna 2022. godine učeći  dnevno po dva  džuza. Muhaffiz joj je bio njen otac hfz. prof. dr. Rifet Šahinović .