Proučena hafiska dova učeniku Medrese hafizu Emiru Osmanagiću

U cazinskom džematu Donji Grad proučena je hafiska dova hafizu Emiru Osmanagiću, učeniku IV razreda u Medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu. Mnogobrojni Krajišnici su pristigli na ovu dovu, a pored muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića u svojstvu izaslanika reisul-uleme hafiskoj dovi je prisustvovao mr. Nevzet-ef. Porić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji i muftija ljubljanski.

Na samom početku prisutnima se obratio Suad-ef. Osmanagić, imam džemata Donji Grad i otac hafiza Emira. Zahvalio se prisutnima na dolasku, a posebno se obratio muhaffizu hafizu dr. Rifetu Šahinoviću, zahvalivši mu što je u hafizu Emiru prepoznao osobu koja ima kapacitet i mogućnost da bude hafiz i ustrajao u njegovom usmjeravanju na putu hifza. Hafiskoj dovi je prisustvovao i gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević.

Glavni imam Said-ef. Mujakić je čestitao hafizu, muhaffizu i porodici, a potom je pozvao hafiza Emira da nakon Medrese upiše i završi Fakultet Islamskih nauka, s obzirom na to da ima sve vrijednosti koje treba da krasne uspješnog imama i da je dobrodošao u Medžlis IZ Cazin. Zatim je direktor Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ izrazio veliko zadovoljstvo što je Medresa do sada iznjedrila trideset hafiza i što je popularnost hifza u Medresi u uzlaznoj putanji. Čestitao je na ovom velikom blagoslovljenom činu i poželio novom hafizu mnogo uspjeha u životu i radu.

Kako tradicija hafiske dove nalaže, hafizi u hafiskoj halki su proučili po odlomak iz Kur’ana Časnog izazivajući pozitivne emocije kod prisutnih džematlija. Hafizi u hafiskoj halki na ovoj dovi su bili: Suad Šahinović, Sulejman Hašić, Emin Grošić, Ahmed Šišić, Mirza Šiljdedić, Zejd Krkalić i Lamija Šahinović.

Prisutnima se prigodnom besjedom obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je čestitao mladom hafizu, njegovim roditeljima i Medresi, a posebno je istakao doprinos njegovog muhaffiza hafiza Rifeta Šahinovića. Istakao je da Rijaset Islamske zajednice na čelu sa reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem mnogo energije i sredstava ulaže da bi naša omladina mogla naučiti Božiju knjigu.

„Učeči Kur’an i slušajući ove hafize, naša srca se smiruju. Kur’anu se ne može odoljeti, a dokaz tome su nevjernici u Mekki koji su se svim sredstvima borili protiv Kur’ana, ali mu nisu mogli odoliti i redovno su išli i prikrivajući se, slušali su učenje Kur’ana. Najveća vrijednost života na ovom svijetu jeste da živimo smirenog srca, a Allah, dž.š., garantuje i kaže da se srca, kada se Allah spominje, smiruju. Ovaj džemat kojem i sam pripadam okuplja veliki broj muderrisa naše Medrese i našeg fakulteta i iznimno smo sretni što je Allah počastio našeg imama da njegovo dijete kojeg je sa svojom suprugom Mirelom odgojio postane hafiz Kur’ana. Hvala njegovom muhaffizu dr. Rifetu Šahinoviću što je brinuo o njemu. Ono što posebno želim istaći jeste da se hafiz ne postaje tek tako, već je Islamska zajednica kroz svoje strukture obezbijedila sve pretpostavke našoj djeci i našim učiteljima da mogu učiti i završavati hifz. Budimo ponosni na našu Islamsku zajednicu i čuvajmo njene institucije kako bi dobro koje uživamo još više trajalo i razvijalo se.“ – poručio muftija Kudić.

Nakon obraćanja muftije Kudića, moderator programa prof. Harun Pajić je predstavio novog hafiza Emira Osmanagića, nakon čega je hafiz Emir proučio posljednje sure iz Kur’ana, a njegov muhaffiz hafiz dr. Rifet Šahinović je proučio dovu.

Izaslanik reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića je bio muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić. On je čestitao u ime reisul-uleme hafizu Emiru, te se osvrnuo na značaj Kur’ana Časnog u našem životu.

„Posebno se lijepo osjećam danas na ovom velikom veselju i radosti  kojem svjedočimo u ovoj prelijepoj džamiji. U ime reisul-uleme i svoje lično upućujem najiskrenije čestitke hafizu Emiru Osmanagiću i svima koji su ga hizmetili na tom putu. Kur’an Časni je objavljen ljudima i važno je da razumijemo da je Kur’an objavljen nama, prije svega da našu dušu oplemenimo učenjem i da je Kur’an naš najbolji i najiskreniji drug. Ovaj svijet je prolazna stanica, kojeg ne trebamo zapostavljati, ali on brzo prođe i onda nastupa život na ahiretu i od dobrih djela na ovom svijetu zavisi kvalitet našeg života na budućem svijetu. Gledajući Suad-ef. Osmanagića i njegovu hanumu, moram priznati da sam im malo pozavidio, jer je uspio odgovoriti  Božijoj naredbi da sačuvamo naše porodice od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti. Čestitam im na tome i nadam se da će njihova djeca na najbolji način uzvratiti njima za njihov trud i da će ih Gospodar zbog toga nagraditi. I molim vas, nemojte nikada sebi dozvoliti, da vas prođe jedan dan a da ne proučite nešto iz Kur’ana. To je najbolje i najljepše što možete uraditi. Jer Kur’anom kada ispunimo naše vrijeme, sigurno će nas spasiti od lošeg ponašanja.“ – poručio je muftija Porić.

Hafiz Emir Osmanagić je rođen 30.5.2005. godine. Sin je Suada i Mirele i učenik četvrtog razreda Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu. Mekteb je pohađao kod svog oca Suad-ef. Osmanagića u džematu Mala Lisa u Cazinu, a hifz je počeo učiti u Medresi pred svojim profesorom hafizom dr. Rifetom Šahinovićem u drugom razredu. Izvrsnost je njegova vrlina, pa je sve tri razreda do sada u Medresi bio odličan učenik i imao prosjek ocjena 5,0. Učestvovao je na brojnim takmičenjima u kojima je predstavljao svoju školu, a posebne rezultate je ostvario na takmičenju iz historije.

(muftijstvobihacko.ba)