Put u Istanbul viđen očima učenika

U nedjelju 21.aprila u jutarnjim satima učenici i profesori medrese “Džemaludin-ef. Čaušević” na čelu sa direktorom Enesom Ljubijankićem krenuli su iz Cazina za Istanbul. Dolazak na odredište i smještaj obavljen je u ponedjeljak 22. aprila oko 8 sati u medresi sultan Alparslan gdje nas je dočekao direktor medrese Harun Sumbul sa svojim radnim osobljem. Upoznavanje smo započeli turskim čajem, doručkom i kratkim informacijama o našem boravku u Istanbulu. Zatim smo se uputili prema Topkapi palati koja je jedna od glavnih turističkih atrakcija Istanbula i koja je skoro 400 godina bila glavnom rezidencijom osmanskih sultana od 1465-1856 godine. Danas je muzej koji ima veliku i vrijednu kolekciju spomenika i umjetnina (poput ogtrača i mača poslanika Muhameda, a.s.) Namaze smo obavili u Sultan Ahmetovoj džamiji (Plava džamija) koja je taj naziv dobila zbog 20.000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Poslije toga smo otisli na večeru gdje smo imali priliku probati razne turske specijalitete.

Utorak 23.04.2019.
Sabah-namaz smo klanjali u Eyup Sultanovoj džamiji jednoj od najmilijih džamija. Nakon sabaha uputili smo se prema jednom od poznatijih turskih restorana gdje smo doručkovali. Nakon doručka posjetili smo turbe Eyuba El-Rnsarija koji je bio zastavnik vojske posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda, a.s., i jedan je od njegovih bliskih ashaba. Poslije toga smo krenuli prema Bešiktašu da posjetimo Dolmabahce palatu (sultansku rezidenciju sagrađenu u 19.vijeku). Njenu izgradnju naručio je 31. Sultan Osmanskog carstva Abdul Medžid I. U unutrašnjosti Dolmabahce palate preovladavaju zlato i kristali. Dolmabahce palata je još jedno ubjedljivo svjedočanstvo o kulturnom bogatstvu Turske. Zatim smo posjetili i Aja Sofiju koja se smatra za najljepši primjer bizantijske umjetnosti u svijetu. Crkva je sagrađena u doba bizantijkog cara Justinijana. Mehmed Osvajač nakon što je osvojio ovaj grad crkvu je svečano prenamijenio u džamiju, što je ostala do 1935. godine, kada je pretvorena u muzej. Naši domaćini su nam objasnili da je Sultan Fatih nadoknadio financijsko ulaganje svakom ko je učestvovao u gradnji crkve. Nakon toga smo posjetili i cisternu Basilicu koja je izgrađena u 6. stoljeću kako bi se rastućem gradu osigurala pitka voda. Poslije Basilice imali smo slobodno vrijeme koje smo iskoristili za kupovinu.

Srijeda 24.04.2019.
Nakon doručka smo imali krstarenje Bosforom tokom kojeg smo sa broda vidjeli: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu,džamiju Selimiju, Dolmabahce palatu i Djevojačku kulu. Krstarenje smo završili u azijskom dijelu grada u Uskudaru gdje smo malo prošetali obalom uz čaščenje simitom. Zatim smo se vratili u evropski dio grada prvom transkontinentalnom željeznicom/ metroom. Izašli smo na stanici Sirkeci i otišli do jednog od največih tržnih centara u gradu. Večeru su nam pripremili domaćini gdje smo imali priliku probati razne specijalitete iz raznih pokrajina u Turskoj.

Četvrtak, 25.04.2019.
Nakon doručka posjetili smo historijski muzej Panorama 1453 koji je smješten u neposrednoj blizini Topkapi zidina koji do najsitnijih detalja prikazuje bitku za Istanbul. Nakon toga smo imali prijem kod ministra obrazovanja Istanbula gdje smo se upoznali uz čaj i neizbježne turske poslastice. Poslije smo posjetili Kapali čarsiju koja je jedna od najvećih i najstarijih zatvorenih tržnica na svijetu. Ne može se otići sa Kapali čaršije, a da se ne pojede dobar kebab. U neposrednoj blizini posjetili smo i Spice Bazar (Tržnicu začina). Na stolovima smo pronašli hrpu malih vrećica sa začinima, sušenim voćem, slatkišima koji su nas mamili da ih ponesemo kući sa sobom. Nakon kupovine raznih stvari, uputili smo se da posjetimo novoizgrađenu grandioznu džamiju Camlicu, koja može primiti preko 60.000 vjernika i odakle se pogled širi na gotovo cijeli Istanbul. Poslije Camlice imali smo večeru na Vidikovcu gdje smo se lijepo družili sa našim domaćinima do kasno u noć.

Petak 26.04.2019.
Sve što je lijepo kratko traje pa tako su se i ovo naše putovanje Istanbulu i posjeta bratskoj medresi Alparslan bližili kraju. Nakon doručka imali smo program ispraćaja gdje smo razmijenili hedije i oprostili se jedni od drugih te krenuli prema Edirnama gdje smo posjetili džamiju Selimiju i klanjali džumu-namaz. Kratko smo posjetili njihove tržnice i nastavili put prema kući. Nakon duge vožnje u subotu 27. aprila u jutarnjim satima učenici i profesori su stigli u Cazin. Ovim putem se zahvaljujemo medresi Alparslan na prijemu i dobroj organizaciji, posebno direktoru Harunu Sumbulu, našim dragim profesoricama koje su cijelo vrijeme bile sa nama u službi vodiča: Tugba K. Zulfinaz, Remzije, Saniye, Irem. Također se zahvaljujemo i našim profesorima na bezrezervnoj podršci koju su nam pružali na ovom putovanju.

Sumeja Šupuković

Dženana Atajić

Više slika na instagramu: medresacazin