Redakcija lista “Asr” u posjeti bihaćkom muftijstvu

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je primio uredništvo medresanskih novina “Asr”. Časopis “Asr” koji je pripremala i izdavala novinarska sekcija cazinske medrese je od 2013. godine u stanju mirovanja. Na icijativu direktora naše medrese prof. Zuhdije Handanovića i nekoliko profesora i učenika, došlo je do formiranja redakcije na čijem čelu je prof. Harun Pajić i donesena je odluka o ponovnom pokretanju časopisa “Asr”.

Nakon formiranja redakcije njihova želja je bila da posjete muftiju Kudića kako bi s njim podijelili svoja razmišljanja o časopisu “Asr”, što je muftija Kudić svesrdno podržao i čestitao prof. Pajiću i članovima novinarske sekcije na tom poduhvatu. Nakon što su članovi novinarske sekcije tražili od muftije da predstavi muftijstvo, prenijeli su svoje impresije boravka u medresi i razmišljanja o budućim planovima, te o časopisu “Asr”.

“Medresa je specifična i posebna škola. Današnji alumnisti medrese su prisutni u svim sferama našeg društva i na raznim odgovornim pozicijama. Očekujem da uprava medrese pripremi sveobuhvatnu bazu podataka svojih alumnista, te da održava kontakte sa svršenicima medrese koliko je to moguće. Naš narod u domovini i dijaspori gaji posebnu emociju prema medresi i na tome smo ponosni. Časopis “Asr” je bio posebnost svake generacije učenika i neobično me raduje inicijativa da se ovaj časopis ponovo aktivira. Redakciji na čelu sa prof. Harunom Pajićem želim uspješan rad i puno sreće u daljnjem radu.” – poručio je muftija Kudić.

Ovom prijemu je prisustvovao i koordinator za medije Muftijstva bihaćkog Nazif-ef. Horozović, koji je sa članovima uredništva razgovarao o modalitetima saradnje novinarske sekcije medrese sa medijima u sklopu Media centra Islamske zajednice i Muftijstva bihaćkog. Članovi uredništva su se zahvalili muftiji Kudiću na prijemu i poručili da će se potruditi da naredna posjeta ovog tima muftiji bude sa novim izdanjem časopisa “Asr”. Muftija je glavnoj urednici Amini Kauković uručio poklon knjigu, novi zbornik radova o reisu Džemaludin-ef. Čauševiću u izdanju Muftijstva bihaćkog. Pored Amine Kauković, prisutni su bili i članovi redakcije časopisa “Asr” Humejd Grošić, Amina Jusić, Sumeja Mujakić i Arian Porčić. Redakcija je posjetila i džamiju Fethiju o čijoj je zanimljivoj historiji govorio imam Abdulaziz Nuspahić.

Izvor:muftijstvobihaćko.ba