Sretan Dan učitelja!

U Bosni i Hercegovini i svijetu danas se obilježava Svjetski dan učitelja s ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora.

UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu prosvjetnih radnika. U BiH se ovaj datum obilježava od 1999. godine.

Na Svjetski dan učitelja podsjećamo se na njihovu plemenitu i tešku misiju – obrazovanje i odgajanje djece (pogotovo sada u doba pandemije). Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija. To je umjetnost razvijanja dječijeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju.

Prema UNESCO-u Svjetski dan učitelja je prilika da se pokaže da je rad profesora prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Taj dan također je dobra prilika da se interes javnosti usmjeri na ulogu profesora širom svijeta i na njihovu važnost u društvu.

Česitamo svim učiteljima, nastavnicima, profesorima koji danas slave poziv koji su odabrali da ih prati kroz životno putovanje i želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.