Sretan Dan učitelja!

Svjetski dan učitelja obilježava se danas, 5. oktobra, a proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Rad i djelovanje učitelja i nastavnika jedan je od najvažnijih segmenata ukupnog razvoja društva.

Svrha Svjetskog dana učitelja jest promovisati i slaviti važnost učitelja u društvu te ukazati na izazove s kojima se oni suočavaju. Također, ovaj dan pruža priliku za podizanje svijesti o potrebi poboljšanja statusa i uvjeta rada učitelja širom svijeta.

Poslanik Muhammed, a.s., je bio najplemenitiji i najčestitiji učitelj, na kojeg se u svom radu svi prosvjetni radnici mogu i trebaju ugledati.

Njegovi učenici (ashabi) prenose da je uvijek bio veseo, nasmijan i blag prema njima. Ljubaznost koja ga je krasila osvajala je srca njegovih učenika (ashaba) i oni su lekcije života, koje su sa njim učili i usvajali, trajno memorisali i sa sobom nosili cijeli svoj život.

Dragi naši učitelji/učiteljice, nastavnici/nastavnice, profesori/profesorice i svi vi koji nam pomažete da lakše savladamo put koji je pred nama, želimo vam sretan Dan učitelja!