Svečanom priredbom u Medresi obilježen Međunarodni dan arapskog jezika

U Medresi je dana 21. decembra 2022. godine održana svečana priredba u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana arapskog jezika koji se zvanično širom svijeta obilježava 18. decembra svake godine.
Na priredbi su učestvovali učenici četvrtih i trećih razreda pod mentorstvom profesora arapskog jezika prof. Muhameda Makića i prof. Mersihe Čaušević.
Moderator priredbe bila je prof. Mersiha Čaušević koja se zahvalila učenicima koji učestvuju u realizaciji ove priredbe te predstavila zvanične podatke i informacije o historijatu arapskog jezika.
Na početku programa učenica IIIb Ubejda Makić proučila je ašere i tako uljepšala ovaj događaj.
Učenici Muhamed Kanurić i Muhamed Kozlica izrecitirali su nekoliko stihova poznate arapske poezije.
Učenici IIIa razreda pripremili su igrokaz petominutnog časa na arapskom jeziku, dok je razred IVa pripremio humoristični igrokaz o ponašanju neodgovornih učenika prema arapskom jeziku.
Učenice IIIb razreda pripremile su ilahiju koju su izvele na arapskom jeziku, dok su učenice IVb i IVc razreda pripremile panoe o znamenitostima arapskog jezika.
Ovogodišnji takmičari Amina Burnić, Džejlan Hadžić te hfz. Lamija Šahinović, koja je osvojila drugo mjesto Rijasetovog takmičenja iz arapskog jezika, pripremili su prezentaciju o arapskom jeziku iz perspektive Kur’ana.
Na kraju se prisutnima obratio prof. Muhamed Makić koji je istakao važnost i posebnost arapskog jezika za muslimane radi boljeg razumijevanja vjere i Kur’ana kao Allahove objave ljudima.

Arapski jezik je među šest službenih jezika organizacije Ujedinjenih nacija. Razlog proglašenja arapskog jezika kao svjetskog jeste što je ovaj jezik očuvao i raširio ljudsku civilizaciju i svjetsku kulturu.
Svake godine na taj dan dodjeljuje se UNESCO-Sharjah nagrada pojednicima, grupama ili institucijama za njihov posvećen rad i izvanredna dostignuća u širenju znanja arapske umjetnosti, književnosti i kulture.

Također, nadamo se da će ova priredba doprinijeti popularizaciji nastave arapskog jezika u našoj Medresi s obzirom na pozitivne reakcije učenika te da će svijest o bitnosti izučavanja i upoznavanja ovog jezika biti puno veća.

Harun Nuhić, IIIa