U Banjoj Luci održana promocija knjige “Ka razumijevanju Kur’ana”

Na platou Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci jučer je održana promocija knjige „Ka razumijevanju Kur’ana“ autora hfz. dr. Rifeta Šahinovića.

Ova promocija je četvrti sadržaj u okviru manifestacije „Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju“, a koja se realizuje u organizaciji Banjalučkog muftijstva, Medžlisa IZ Banja Luka i Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“.

Nakon riječi dobrodošlice moderatora prof. Ajdina Crnkića, u uvodnom dijelu se u svojstvu domaćina obratio banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović.

Muftija Abdibegović je u svom obraćanju između ostalog iskazao zahvalnost gostima za njihov dolazak u grad na Vrbasu, te je istaknuo važnost aktivnosti koje se organiziraju za vjernike u Banjoj Luci.

Nakon obraćanja banjalučkog muftije, prisutnima se obratio profesor Zuhdija Handanović, direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“.

Profesor Handanović govorio je o duhovnom stanju autora u vrijeme pisanja knjige, obzirom da je djelo nastalo nakon njegovog sticanja titule hafiza Kur’ana, da bi potom napravio njen kratki presjek i prisutne upoznao sa njenim tematskim sadržajem.

Učešće u promociji je uzeo i bihaćki muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je ujedno i recezent knjige.

IMG-07090b1b7f5968fb0a5a8067215c8523-V.jpg - Banja Luka: Održana promocija knjige „Ka razumijevanju Kur
Foto: Promotori knjige 

 

 

 

 

Na samom početku, muftija Kudić upoznao je prisutne sa ciljevima koje je autor nastojao ostvariti kroz ovo djelo. U svom izlaganju muftija Kudić je između ostalog naveo da se u posljednjem dijelu knjige govori o čovjekovom misijskom namjesništvu na zemlji, o čemu se zapravo govori na svakoj stranici Kur’ana.

U svom govoru on je istaknuo da je autor knjige nastojao napraviti korelaciju između prvog čovjeka i današnjeg modernog čovjeka, kao i uzrocima njihovih uspjeha i poraza u namjesništvu na zemlji.

Na kraju se prisutnima obratio i autor knjige koji je govorio o potrebama pisanja ovog djela, ali i važnosti istinskog znanja kao preduslova studiranja i razumijevanja Kur’ana.

Šahinović je u svom govoru naveo važnost oslobađanja od svih prepreka koje sputavaju dublje razumijevanje tajni Kur’ana, te je naglasio da se Kur’an ne može shvatiti samo ljudskom pameću, već je za to potrebno i shvatanje kalbom-duhovnim srcem.

On je svoje izlaganje završio govoreći o bitnosti razumijevanja Kur’ana kroz stalno studiranje, kao i o iznalascima kur’anskih rješenja koje su nasušno potrebe svakom čovjeku u ovom haotičnom svijetu i kriznim vremenima.

Nakon promocije svim prisutnima su poklonjene knjige „Ka razumijevanju Kurana“ koje je sponzorisao poznati vakif Šemsudin Memić.

(Preporod.info)