U Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan debatni turnir za srednjoškolce o zaštiti i promociji kulturne baštine – Cazinska medresa osvojila prvo mjesto

U okviru obilježavanja manifestacije „Pamćenje svijeta otrgnuto od zaborava“, 31. oktobra 2023. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održan je debatni turnir učenika srednjih škola. Osnovni cilj ovog debatnog turnira, kao jednog od ciljeva ove cjelokupne manifestacije, jeste podizanje svijesti o važnosti razumijevanja kulturne baštine među mlađom populacijom. Članovi Debatnog kluba Cazinske medrese opravdano su osvojili prvo mjesto.

Cazinsku medresu predstavljali su Ajla Osmankić (IVb), Suela Bajrektarević (IVb) i Hasan Jusić (IVa).
U pratnji takmičara bili su mentor Debatnog kluba prof. Elvedin Grošić, kapiten Debatnog kluba Harun Nuhić (IVa) te članovi Debatnog kluba Ilhan Elkasović (IVa), Hasan Čaušević (IVa), Belma Balčinović (IIIc) i Nura Zahirović (IIIc).
U debatnom turniru učestvovali su učenici: Behram-begove medrese u Tuzli, Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Karađoz-begove medrese iz Mostara, Medrese Reis Džemaludin-ef. Čaušević iz Cazina, Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva, Medrese Reis Ibrahim-ef. Maglajlić iz Banje Luke i Medrese Osman ef. Redžović iz Visokog.

U polufinalu takmičili su se učenici Karađoz-begove medrese iz Mostara, Medrese Osman ef. Redžović iz Visokog, Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku i Medrese Džemaludin ef. Čaušević iz Cazina.  U finalu su se takmičili učenici Medrese Džemaludin ef. Čaušević iz Cazina i Karađoz-begove medrese iz Mostara,   gdje su pobjedu odnijeli učenici Medrese Džemaludin ef. Čaušević iz Cazina.
Na kraju programa uručeni su pokloni i certifikati učenicima i njihovim trenerima.
Iskrene čestitke našem Debatnom klubu na čelu sa prof. Elvedinom Grošićem na velikom uspjehu.