U Medresi održano XXVI mektepsko takmičenje na nivou Muftijstva bihaćkog

U Medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu je u nedjelju, 12.5.2024. godine, održano 26. mektepsko takmičenje na nivou Muftijstva bihaćkog. Ovo je drugi nivo takmičenja mektepske nastave, nakon što je prije 14 dana održano takmičenje na nivou medžlisa, a pobjednici sa ovog takmičenja će predstavljati Muftijstvo bihaćko na nivo Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 26. maja 2024 u Sarajevu. Polaznici mekteba su se takmičili iz dvije oblasti: kiraet i opće znanje i dvije kategorije: II i III kategorija.

Prisutnim takmičarima i njihovim muallimima se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On se zahvalio svima koji rade na unapređenju mektepske nastave, muallimima posebno ali i roditeljima kojima je stalo da njihova djeca pohađaju mekteb i stiču znanja i odgoj kroz mektepsku nastavu.

„Ovo je festival našeg zajedničkog uspjeha. Mnogo truda i rada je iza ovog uspjeha. Nije beznačajna stvar kada svakog vikenda sedam hiljada polaznika mekteba pohađa mekteb na nivou našeg muftijstva. Kada bi bili svjesni potpunog značaja mekteba, svi akteri bi učinili maksimum da olakšamo i poboljšamo rad mekteba, jer je mekteb najbitnija, najobuhvatnija i naznačajnija obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini. Koliko je važno biti na putu znanja, kroz sufaru, ilmihal i učenje Kur’ana, govori nam i ajet u kojem Uzvišeni Allah, dž.š., kaže da uvijek treba postojati grupa koja će razumjeti i naučiti vjeru i to znanje o vjeri prenositi drugima. Trebate znati da se melekanska krila prostiru pred onim koji ide putem znanja. Čestitam pobjednicima, a posebno želim istaći da danas nema gubitnika. Vi ste najodabranija skupina i znam da ste na visokom stepenu znanja, odgoja i čestitosti. Čestitam i vašim muallimima i odajem mi veliko priznanje za njihov rad i žrtvu.“ – poručio je muftija Kudić.

Prije samog početka takmičenja, tehničke detalje u vezi takmičenja je pojasnio mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva bihaćkog i obratio se svim takmičarima sa nekoliko riječi.

„Sama činjenica da ste vi ovdje danas je pokazatelj da ste najbolji u svojim matičnim mektebima, pa onda ste svoju izvrsnost potvrdili na takmičenjima u vašim medžlisima i kako god završili danas, svi ste vi izvrsni i zaslužujete najveća priznanja i čestitke. Zahvaljujemo se našoj Medresi na gostoprimstvu, direktoru Handanoviću i našim cijenjenim muderrisima, članovima komisije i nadamo se da će među vama biti onih koji će, ako Bog da, biti pobjednici i na višem niovu takmičenja.“ – rekao je u svom obraćanju mr. Veladžić.

Obratio se i direktor Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdija Handanović. On je izrazio dobrodošlicu svim takmičarima i njihovim muallimima te iskazao zadovoljstvo što se ovakva jedna smotra znanja organizira upravo u hramu znanja i odgoja kakva je Medresa.

„Iznova smo počašćeni da kao medresa budemo domaćini ovom takmičenju. Divno vas je sviju vidjeti ovog dana i prepoznati na vašim licima želju, ali i kroz razgovor veliki entuzijazam i trud kojeg ulažete kroz mektepsku nastavu. Ove godine, uprava Medrese je odlučila da će učenicima devetog razreda koji se takmiče i osvoje prva mjesta, ponuditi stipendiju i besplatno školovanje u Medresi u Cazinu. Visoko cijenimo svaki rezultat, a nekako nam je posebno drago kada nam dolaze učenici koji postižu značajne rezultate kroz mektepsku nastavu.“ – izjavio je direktor Handanović.

Komisiju za ocjenjivanje testa općeg znanja su činili direktor Medrese prof. Zuhdija Handanović i prof. Mehmed Mašić, dok su komisiju za kiraet činili hafizi Suad-ef. Šahinović i prof. dr. Rifet Šahinović.

Nakon održanog takmičenja postignuti su sljedeći rezultati:

OBLAST OPĆEG ZNANJA – II NIVO:

 1. Emina Pivalić – Sanski Most – muallim: Zijad-ef. Ašić
 2. Ali Omerović – Bosanska Krupa – muallim: Nedžad-ef. Omerović
 3. Imran Ožegović – Cazin – muallim: Suad-ef. Osmanagić

OBLAST OPĆEG ZNANJA III NIVO:

 1. Elhamna Mujakić – Velika Kladuša – muallim: Mevludin-ef. Mujakić
 2. Nejra Liska – Bihać – muallim: Hariz-ef. Gobeljić
 3. Mubina Ramić – Bosanska Krupa – muallim: Muhamed-ef. Begić

OBLAST KIRAET – II NIVO:

 1. Harun Abdijanović – Bihać – muallim: Nazif-ef. Horozović
 2. Davud Šabić – Cazin – muallim: Smajo-ef. Šabić
 3. Ajnur Hodžić – Prijedor – muallim: Benjamin-ef. Hodžić

OBLAST KIRAET III NIVO:

 1. Muhamed Hromadžić – Velika Kladuša – muallim: Suvad-ef. Ćatić
 2. Melika Behremović – Sanski Most – muallim: Zijad-ef. Ašić
 3. Amina Livaković – Bužim – muallim: Sabahudin-ef. Dizdarević

EKIPNI POREDAK:

 1. Medžlis IZ Sanski Most
 2. Medžlis IZ Cazin
 3. Medžlis IZ Bihać
 4. Medžlis IZ Bosanska Krupa
 5. Medžlis IZ Velika Kladuša
 6. Medžlis IZ Bužim
 7. Medžlis IZ Kozarac
 8. Medžlis IZ Prijedor
 9. Medžlis IZ Bosanski Novi
 10. Medžlis IZ Bosasnski Petrovac
 11. Medžlis IZ Bosanska Kostajnica
(muftijstvobihacko.ba)