Učenici 3. razreda na ekskurziji u Srebrenici, Tuzli i Sarajevu

Dane 22. i 23. septembra 2023. godine učenici i učenice 3. razreda Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” proveli su na ekskurziji u kojoj su obišli Srebrenicu, Tuzlu i Sarajevo. Ekskurzija je organizovana s ciljem poučavanja i pobližeg upoznavanja učenika sa tmurnim danima bošnjačke prošlosti.

Na mubarek dan, u ranu zoru, nakon klanjanog sabah-namaza, učenici, zajedno sa profesorima: prof. Harun Pajić, prof. Mirsada Pašić i prof. Esma Dizdarević, su se autobusom zaputili ka nikad zarasloj rani i ožiljku naše domovine Bosne i Hercegovine; zaputili su se prema Srebrenici. 

U Srebrenicu su stigli tačno na vrijeme za džumu-namaz kojeg su klanjali na musalli u Memorijalnom centru Potočari. Nakon upečatljive i poučne hutbe učenici su obišli šehidsko mezarje i bazu UN-a a zatim su se zadržali u Glavnom štabu Holandskog bataljona razgledajući tegobne slike i snimke mračnih događaja i dešavanja u Srebrenici i Potočarima jula 1995. godine 

 

Nakon obilaska Potočara, učenici su pošli ka Behram-begovoj medresi u Tuzli, u čijim prostorijama su se smjestili, klanjali te večerali a zatim su obišli Grad Tuzlu te su se umorni od puta vratili u medresu gdje su i prenoćili. 

Sutradan ujutro, učenici i profesori su ustali i klanjali sabah-namaz nakon čega su doručkovali te zaputili se ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine – Sarajevu. 

U Sarajevu su obišli Zemaljski muzej te posjetili mezar rahmetli predsjednika Alije lzetbegovića na Kovačima. Također su posjetili Fakultet islamskih nauka gdje su imali priliku obići prostorije fakulteta i upoznati se s historijom i značajem fakulteta u prošlim ali i današnjim vremenima. Nakon toga učenici su imali slobodno vrijeme koje su iskoristili u obilasku Baščaršije kao i za međusobno druženje i muhabet. 

Po povratku kući učenici i profesori su bili ugodno iznenađeni nakon što su obaviješteni da će biti počašćeni od strane Medrese te imati besplatnu večeru u Travniku u restoranu Bajra. 

Nakon Travnika učenici su ispunjeni utiscima i u veseloj atmosferi pošli nazad u svoju dragu Krajinu bogatiji za još jedno nezaboravno iskustvo sa svojim prijateljima i profesorima. 

Mensur Kauković, III a