Učenici Cazinske medrese obilježili Dan bijelih traka

Učenici Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” su prigodnim aktivnostima obilježili Dan bijelih traka, kojim se podsjeća na zločine nad prijedorskim civilima. Tako su u utorak, 30. maja, članovi Vijeća učenika organizirali program posvećen prisjećanju na ubistva, zatvaranja i mučenja Bošnjaka Prijedora od 1992. do 1995. godine.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine i ašereta koje je proučila učenica IIIb razreda, Ubejda Makić, Azra Kovačević, učenica IIc razreda održala je kratki referat u kojem je podsjetila na historijske događaje, ali i istakla činjenice međunarodnih sudova i presude za prijedorske zločine. Na taj način učenici su imali priliku čuti više o kažnjavanju zločinaca ali i broju ubijenih, nestalih i nepronađenih žrtava. Tokom referata je istaknut imperativ učenja i očuvanja identiteta.

Glavni dio obilježavanja bio je film “Dani ubijanja – Prijedor” koji su učenici pogledali. Tokom filma su mogli čuti lične priče preživjelih i pogledati arhivske snimke premještanja žrtava sa Korićanskih stijena. Nakon filma uslijedilo je čitanje imena 102 ubijene djece Prijedora, koja su pročitali Sara Aldžić (IIc) i Kenan Mujagić (IIa).

Programu su prisustvovali svi učenici te odgajatelji – profesori Harun Pajić i Amila Žunić.

Obilježavanje je nastavljeno i u srijedu, 31. maja, tako što su članovi Vijeća učenika Medrese pripremili bijele trake koje su dijelili svim učenicima, nastavnom i nenastavnom osoblju.

Cilj obilježavanja značajnih dana iz naše historije je podsjećanje na nemile događaje tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i učenje o njma.