Učenici medresa iz BiH u Briselu o budućnosti EU i Bosne i Hercegovine

U Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) u Briselu, jednoj od institucija Evropske unije danas je upriličena izložba izabranih učeničkih radova u okviru projekta “Moje mjesto u EU”.
Značajnu ulogu u organizaciji izložbe imala je Jasna Jelisić, šefica grupe za zapadni Balkan i divizije za strateške komunikacije pri EEAS-u, i njen tim, a izložbi su prisustvovali Nada Zdravič Mitar Kujundžić iz Misije BiH pri EU, uposlenici EU institucija, među kojima su bili Merete Bilde, iz Odjela za strategiju i planiranje EEAS, te Klive Rumbold (Clive), zamjenik šefa Odjeljenja za zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove, koji se obratio prisutnima, čestitao učenicima i izrazio oduševljenje učeničkim radovima.
Gospodin Rumbold i drugi posjetioci tokom izložbe su razgovarali s učenicima, pri čemu su učenici imali priliku predstaviti svoje viđenje budućnosti BIH i njenom mjestu u EU, ali i vlastite planove.
Pored mentora iz medresa i koordinatora ovog projekta izložbi su prisustvovali i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim Čolić, savjetnik reisu-l-uleme za medije Muhamed Jusić, projekt menadžer Melika Arifhodžić, te Dževada Šuško, šefica Odjela za Zapadni svijet u Upravi za vanjske poslove i dijasporu.
Melika Arifhodžić je nakon izložbe kazala: “Jedan od centralnih događaja projekta “Moje mjesto u EU” upriličen je danas u institucijama EU i učenici su imali priliku razgovarati sa zvaničnicima EU i izraziti svoje mišljenje o budućnosti BiH. Izložba je bila vrlo uspješna, mladi su briljantno predstavili svoje radove, ali i cijelo bh. društvo, te ujedno i našu domovinu kao mjesto suživota i interkulturalizma, što je i bila njihova vodilja prilikom izrade radova”, kazala ne Melika.
Učenike je prije izložbe primila direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za proširenje EU Genoveve Ruiz Calavera čijim govorom je prije tri mjeseca u Sarajevu otvoren projekat „Moje mjesto u Evropi: izgradnja i promocija dijaloga o EU integraciji“. Učenici su gospođi Calaveri uručili i jedan od najboljih radova, koji je napravljen u okviru projekta a na kojem dominira Vijećnica, te simbolični poklon s istim motivima kao na uručenoj slici. Učenici su imali i pitanja za gospođu Calaveru, koja je u razgovoru s učenicima izrazila želju da nastave ulagati svoj trud na putu promocije EU integracija, jer to je ujedno i budućnost ove, ali i narednih generacija. Nakon srdačnog susreta učenici su bili i u posjeti Misiji BiH pri EU.
Učenici će još sutra biti u Briselu, a nastavljaju svoje putovanje ka Minhenu i drugim mjestima u okviru ovog studijskog putovanja na kojem su već obišli znamenitosti u Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj. Više informacija o projektu “Moje mjesto u EU” može se pronaći na mojemjestoeu.ba i FB Moje mjesto u EU.