Uručena pomoć migrantima

Ovim putem Medresa želi informirati sve one koji su pomogli u sakupljanju odjeće, obuće i higijenskih potrepština, da je u petak, 18.01.2019. godine, ova donacija predata Crvenom križu u Bihaću.

Ideja je krenula od našeg bivšeg učenika, a sada studenta Pedagoškog fakulteta – Medina Islamovića, koji je s prof. Almirom Džanić predložio da Medresa donira migrantima Kur'ane, jer im oni nedostaju. Kad su odgovorni u Medresi čuli ovu molbu, odlučili su da Medresa sa svojim učenicima napravi poveću akciju, odnosno odlučili su uz pomoć učenika i njihovih roditelja donirati odjeću, obuću i higijenske potrepštine za migrante svih uzrasta i oba spola. Odaziv je bio jako velik, tako da se uspjelo sakupiti 249 kartonskih kutija odjeće, obuće, higijenskih potrepština, igračaka za djecu, serdžadi, tespiha…

Vrijedne učenice i učenici su svu doniranu robu klasificirali prema tome da li je za žene ili muškarce, da li je za djevojčice ili dječake i vrsti same robe, a zatim je spakovali u kutije radi lakšeg prijevoza i same podjele.

Prijevoz i kartonske kutije su donirane od strane firme MS-ALEM iz Baštre (Bosanska Otoka).

Roba je prikupljana tokom cijele protekle sedmice. Danas (petak) je upravnik Medrese prof. Mehmed Mašić sa koordinatorom projekta Muhamedom Makićem organizirao prijevoz robe u migrantski kamp u prostorijama BIRA-e u Bihaću. Podjeli paketa su prisustvovali i naši učenici koji su ujedno imali priliku vidjeti u kojim uvjetima živi oko 2000 migranata u halama nekadašnje tvornice. Cijeli projekat je odrađen u koordinaciji sa Crvenim križem grada Bihaća. Iako je padao snijeg i bilo veoma hladno, svi učesnici ovog humanitarnog poduhvata, a posebno učenici, su bili veoma sretni i ponosni što mogu barem malo olakšati nevolje i iskušenja ovim napaćenim ljudima.

Koristimo priliku da se svim roditeljima i rođacima naših učenika, samim učenicima i radnom osoblju Medrese, kao i firmi MS-ALEM najtoplije zahvalimo što su imali povjerenja u Medresu i pomogli nam da učinimo ovo dobro djelo, ako Bog da.

Molimo Allaha Uzvišenog da svima nadoknadi ono što su darovali, a ovim napaćenim i ozeblim ljudima olakša put u traženju boljeg sutra!

Fatima Kozlica, III-b

Više fotografija možete pogledati na instagramu: medresacazin

Prilog RTV USK o ovoj akciji: http://www.rtvusk.ba/vijest/bihac-ucenici-i-profesori-cazinske-medrese-i-pedagoskog-fakulteta-u-bihacu-urucili-pomoc-migrantima/27162