Završen program edukacije edukatora iz medijske pismenosti za nastavno osoblje medresa u BiH u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu i OSCE-a

Podjelom certifikata  8. novembra u hotelu Ibis u Sarajevu za dvanaest profesora iz šest bosanskohercegovačkih medresa okončana je Edukacija edukatora u oblasti medijske pismenosti za nastavno osoblje medresa u Bosni i Hercegovini koju je Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u saradnji sa Upravom za nauku i obrazovanje, a uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini pokrenula u martu ove godine.

Tokom šest sesija putem Zoom platforme profesori i profesorice, budući edukatori iz medijske  pismenosti, su imali priliku slušati teme vezane za medijsko i digitalno opismenjavanje te kroz interaktivne radionice razvijati vlastite vještine medijske pismenosti.

Tokom obuke oni su realizirali i ogledne radionice sa učenicima medresa uz mentorstvo trenera i predavača o čemu su razgovarali na današnjoj završnoj radionici razmotrivši dosadašnje prakse ali i planove za budući rad. Iz naše Medrese edukaciju su prošli profesori Harun Pajić i Zeid Dizdarević. 

Profesori i profesorice koji su prošli sve segmente ove obuke o medijskoj pismenosti stekli su znanja i vještine koja će u okviru budućih aktivnosti u medresama koristiti u podučavanju učenika kako da kritički procjenjuju i evaluiraju medijske sadržaje, uključujući društvene mreže, te ih osnažiti da preuzmu aktivnu ulogu u primanju i širenju činjeničnih informacija.