Završen Prvi kamp mladih historičara medresa IZ u BiH i takmičenje iz Historije – učenik Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ osvojio drugo mjesto

U subotu 26. marta u Medresi “Osman-ef. Redžović” u Visokom otvoren je Prvi kamp mladih historičara, učenika naših medresa, na kojem je učestvovalo 30 učesnika.
Ceremonija svečanog otvaranja upriličena je u školskom amfiteatru, a nakon što je poželio dobrodošlicu učenicima i njihovim profesorima, čast da prvi Kamp proglasi otvorenim imao je Dženan Rezaković, pomoćnik direktora za đački dom Medrese. Nakon obraćanja profesora Rezakovića, učesnike i njihove profesore poselamio je profesor Historije u domaćinskoj medresi, Emir Uzunalić, koji je prezentirao i program Kampa. Poslije fotografiranja za zvanični bilten učenici su obišli dva najznačanija historijska lokaliteta na području Grada Visoko, Mile – krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva i srednjevjekovni grad Visoki. Po povratku u Medresu upriličeno je druženje sa profesorom Fizike Adnanom Tihićem u školskoj čajhani, čime je završen prvi dan Kampa. U nedjelju je realizirana posjeta Kraljevoj Sutjesci i Bobovcu, a po povratku u Medresu učenici su imali vrijeme koje im je potrebno da se pripreme za takmičenje iz Historije koje je održano u ponedjeljak.

Druženjem u ponedjeljak navečer  (28.03.2022) u školskom amfiteatru Medrese „Osman-ef. Redžović“ završen je Prvi kamp mladih historičara medresa IZ u Bosni i Hercegovini, a proglašenjem pobjednika istog dana završeno i takmičenje iz Historije. Učenik naše Medrese osvojio je odlično drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Na ovom takmičenju dominirali su učenici Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika koji su u pojedinačnoj konkurenciji osvojili prva tri mjesta, i naravno, ekipno prvo mjesto. Prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je Enis Mehić, drugo mjesto su dijelili Ilhan Sinanović, Elči Ibrahim-pašina medresa, Travnik i Emir Osmanagić Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević”, Cazin. Treće mjesto su dijelila tri učesnika, Ajla Đulić, Elči Ibrahim-pašina medresa, Travnik, zatim Ajla Ravkić, Behram-begova medresa, Tuzla i Bakir Ćosović, Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo. Drugo mjesto u ukupnom plasmanu zauzeli su učenici Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva. Treće mjesto su dijelili učenici Behram-begove medrese iz Tuzle i učenici Medrese “Osman-ef. Redžović” iz Visokog. Nagrade najuspješnijima dodijelili su Seid Eminović, šef Ureda za srednje obrazovanje u Upravi za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ u BiH i Dženan Rezaković, pomoćnik direktora za đački dom Medrese “Osman-ef. Redžović”.

Čestitamo našem učeniku Emiru Osmanagiću koji je na takmičenje išao pod mentorstvom prof. Izete Veladžić, ali i drugim učenicima, učesnicima Prvog kampa mladih historičara, koji su svojim druženjem prethodnog vikenda pokazali da se međumedresanska takmičenja mogu organizirati na jedan sasvim drugačiji način.

(izvor: https://www.facebook.com/medresavisoko)