Žrtvovan kurban pred dušu reisa Džemaludin-ef. Čauševića

Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu već godinama organizira kolektivno žrtvovanje kurbana u ime svih onih vjernika koji nisu u mogućnosti sami realizirati ovaj obred, a posredstvom Medrese kroz svoj kurban učestvuju u ishrani učenika Medrese, pomaganju socijalno ugroženih kojima se dijeli kurbansko meso tokom cijele godine.

Većina kurbana se žrtvuje u posebno opremljenoj klaonici mesne industrije MS “Alem” u naselju Baštra pored Bosanske Otoke, a Medresa organizira na još nekim mjestima žrtvovanje kurbana. Pored stručnog osoblja koje realizira žrtvovanje, sortiranje mesa i druge aktivnosti, profesori Medrese nadziru ovaj proces i staraju se o šerijatskim propisima koji se zadovolje u cjelosti kada je u pitanju realizacija žrtvovanja kurbana.

Kao i svake godine, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić posjeti klaonicu na prvi dan Kurban bajrama i sam se uvjeri u kvalitetan pristup ovoj aktivnosti te prouči dovu za klanje kurbana. Ove godine je poseban kurban žrtvovan pred dušu reisa Džemaludin-ef. Čauševića, reisul-uleme po kojem medresa u Cazinu nosi ime.

“Česitam upravi Medrese, profesorima i cijelom osoblju koje učestvuje u realizaciji ove akcije. Svi ljudi koji za svoje domaćinstvo obezbjeđuju kurbane su svjesni koliko je to zahtjevan posao, onda svakako možemo razumjeti koliko zahtjeva napora ova akcija sa više stotina kurbana. Međutim, Islamska zajednica i kroz ovu akciju pokazuje punu svijest i odgovornost prema onima koji svoje kurbane povjere medresama i stara se da žrtvovanje kurbana bude u cjelosti u skladu sa šerijatskim propisima. Cilj nam je da kurban bude primljen kod našeg Gospodara i zato veoma odgovorno pristupamo ovom činu. Ove godine smo se dogovorili da ćemo žrtvovati kurban pred dušu reisa Džemaludin-ef. Čauševića, te smo se usaglasili da to bude tradicija.” – poručio je muftija Kudić.