U MEDRESI AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

Naša škola je u saradnji s CK grada Cazina i Službom za transfuziju Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u četvrtak, 22.11.2018. godine, organizovala, u svojim  prostorijama, akciju dobrovoljnog darivanja krvi od 08:00-12:00h.

Akciji su se odazvali redovni darivaoci krvi s područja grada Cazina, ali i velik broj učenika kako naše škole tako i drugih srednjih škola grada Cazina. Određen broj učenika je vraćeno od strane doktora čisto iz predostrožnosti, jer je kod velikog broja njih bilo oscilacija u krvnom pritisku ili nekih drugih zdravstvenih zapreka. Ipak na kraju akcije je prikupljeno 32 doze tečnosti koja život znači.

Cilj ovakvih akcija je promocija i podizanje svijesti o dobrovoljnom darivanju krvi kod učenika završnih razreda srednjih škola. Krv je tečnost koja se ne može sintetički replicirati, stoga je značaj darivanja krvi još veći.

Jedna doza krvi može spasiti tri života, a Kur'an kaže: „…a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao…“ (Al-Ma'ide 35)

FOTO GALERIJA:https://medresa-cazin.ba/darivanje-krvi/

Tags: