Aljić Ilhama:”Upisala sam Medresu…”

Bliži se kraj godine i učenici devetih razreda, mali maturanti, uskoro će biti u prilici da biraju srednju školu a samim time i struku ili smjer kojim se planiraju baviti u budućnosti. Obzirom da je spektar srednjih škola i zanimanja širok, a odluka je jedna, upitali smo bivše učenike OŠ Bužim, koji pohađaju različite srednje škole, o tome kako su oni izabrali srednju školu, šta im se sviđa u školi koju pohađaju i šta bi poručuli našim devetašima. Ovaj kišni dan će nam svakako uljepšati naša bivša učenica Ilhama, koja će sa vama podijeliti svoju priču.

Lotos: Na početku, pozdrav od redakcije Lotosa, školskih novina OŠ Bužim. Ukratko nam se predstavite?

-Ja sam Ilhama Aljić, učenica drugog razreda medrese Džemaluddin ef. Čaušević u Cazinu.

Lotos: Pohađali ste OŠ Bužim. Možete li podijeliti neko sjećanje s nama o periodu kad ste bili osnovnoskolac/osnovnoskolka?

-Pa ovako, osnovnu skolu pamtim po nekim lijepim trenutcima, najvise druzenje sa mojim prijateljima koje iskreno ne mogu zamijeniti ni novi u srednjoj skoli, mnoge šale koje smo znali razmjenjivati sa nasim nastavnicima i nastavnicama, učešća na nekim sekcijama koje su meni bile jako zanimljive…Mnogo lijepih uspomena je ostalo u mom sjecanju iz tog perioda, osobito zanjih mjeseci škole kad smo se svi skoro svaki dan znali okupljati i provoditi što više vremena družeći se i polako prisjećati onih najljepših i najluđih trenutaka koji su nam obilježili to školovanje.

Lotos: Izabrali ste medresu za školu. Recite nam zašto i šta je presudilo vašem odabiru?

-Već tih zadnjih mjesec dana sam počela polako da razmišljam šta bih mogla da upišem. Moji roditelji su mi dali na izbor šta god želim,bilo da se radi o školi čak izvan kantona, i nisu me forsirali ni u kom konkretnom smjeru. Da sebi olakšam, poredala sam potencijalne izbore u svojoj glavi i pokusala da shvatim koja bi meni odgovarala. Posto imam brata koji pohađa školu u Sarajevu, shvatila sam da dajina nije nešto što bi meni pasalo pa sam to ostavila po strani. Tu je još bila i medicinska te koledži, ali ni to mi nije bilo dovoljno privlačno s obzirom da sam se raspitivala od strane druge djece koja već pohađaju te škole. Pošto su u našu školu već dolazili učenici medrese koji su predstavljali svoju skolu, uključujući njihove svakodnevne aktivnosti, nastavne aktivnosti i uopšteno kvalitet škole, jako mi se svidjelo. Ali da se uvjerim u to otišla sam tamo sa svoje dvije kolegice i proveli smo našu prvu noć u medresi, iako još nismo ni završile osnovnu školu. Starno mi se svidio način njihovog ‘internatskog života’ i nastave uopšte, a pošto bih imala mogućnost svaki vikend dolaziti kući, to je dodatno uticalo na moju odluku.

Lotos: Kako usklađujete školu sa ostalim obavezama? (sport, muzika, hobiji, posao….)

-Mnogi bi rekli da je internatski život težak i da se teško rasporedi vrijeme za učenje kada je veliki broj djece na istom mjestu, ali to zapravo i nije tako. Ja sam učesnik access programa u medresi koji odrzava časove sa učenicima kojima najbolje ide engleski jezik, i dizajnerske sekcije. Također imamo trenere karatea te mnoge druge sportske aktivnosti ali ja više volim u slobodno vrijeme sa društvom izaći na trčanje ili u neku šetnju gradom. Pošto u osnovnoj to nisam prakticirala, od mog prvog dana medrese volim da zapisujem šta mi se posebno desilo ili da na papir iznesem moje raspoloženje tog dana. A zanimljivo je kada nakon godinu dana čitate svoje riječi, ne možete obuzdati smijeh.

Lotos:  Šta vam najviše nedostaje iz OŠ?

-Mnogo je tih sitnica koje ostanu u sjecanju a koje su bile jedne od najboljih… kao npr. nasi mali razgovori i šale sa uposlenicima škole koji nas sa osmijehom gledaju dok ulazimo u parovima u školu, niste mogli ni podići knjigu u bibloteci a da vas bibliotekar ne dočeka s osmijehom i upita ‘šta ima’ , mnogi od nas ponekad nisu mogli izdržati kraj časa pa bi utočište od dosade tražili u kuhinji kod naše kuharice…male sitnice ali ipak urezane u sjećanje.

Lotos: Koliko se razlikuje osnovna škola od srednje škole? Da li je više obaveza? Drukčiji kriteriji? Više gradiva, predmeta?

-S većim stepenom dolaze i veće odgovornosti i obaveze, ali mi moramo biti spremni da i to savladamo. Dolaze novi profesori, predmeti s kojima se prvi put srećemo i naravno kriteriji su strožiji, ali su ipak tu da mi ne bi pravili iste greške. Ništa nije previše ni pretjerano ako se radi s razumjevanjem i organizirano, to ćete sigurno čuti od mnogih, osobito roditelja, ali ćete sami shvatiti kad se suočite s tim. Moj uspjeh u prošloj godini se ne razlikuje od uspjeha u predhodnim razredima osnovne škole. Samo unaprijedite malo svoj tempo rada i nemate se šta brinuti za dalje.

Lotos: Šta biste poručili učenicima devetih razreda koji planiraju upisati medresu za školu?

-Medresa je škola u kojoj samo mozete da unaprijedite i popravite sebe kao osobu i naučite kako da živite organizirano ali i da naučite kako da se nosite sa svojim padovima također. Svaki profesor pored svog predmeta će vam pokušati dočarati i uputiti na neke životne vrijednosti koje će vam zasigurno koristiti. Što se tiče hidžaba, mnoge većinom to i koči, ali i to ne treba da djevojkama bude razlog da izbjegavaju medresu. Ja sam imala na izbor da upišem školu koju sam željela, i vjerujte da je i meni prvo palo na pamet to da cu morati nositi maramu i kako ću se ja navići na to. Je li to rano za mene, kako će drugi komentarisati, sta ako se ne naviknem, kako ću ljeti s maramom? Milion malih pitanja, ali kad sam prvi put stavila maramu i otisla u skolu, vjerujte da tih pitanja u mojoj glavi vise nije bilo. I danas sam hvala Bogu sretna i ponosna sto sam izabrala baš to. Jedino što vas može spriječiti u vašoj namjeri su ljudi oko vas, tj ako vaša namjera i odluka nije dovoljno jaka, ali samo se zapitajte da li je nečiji uticaj toliko jak i vrijedan da se odreknete nečeg što želite i u čemu vidite zadovoljstvo i uspjeh.

Lotos: Da li ste vi poslije devetog znali odmah šta biste upisali ili ste bili neodlični? Šta biste poručili onima koji su neodlučni?

-Naravno da sam u početku bila neodlučna, sve izbore sam detaljno analizirala dok nisam odlučila šta bi meni najviše moglo da paše. Vama bih isto poručila da dobro razmislite o svemu, i da na osnovu svoje volje, količine rada i ulaganja i svojih ambicija, odaberete ono što će za vas biti najbolje

Lotos: Hvala vam na razgovoru. Puno sreće u vašem školovanju želi vam novinarska sekcija OŠ Bužim.

By osnovnaskolabuzim