Centralna svečanost povodom rođenja poslanika Muhammeda s.a.v.s.

U četvrtak, 06. decembra 2018. godine, u džematu Medresa u Cazinu, nakon jacije namaza upriličena je centralna svečanost povodom rođenja poslanika Muhammeda s.a.v.s. Svečanost je obilovala bogatim vjerskim sadržajem, od učenja Kur'ana, ilahija i kasida, mevlud-i-šerifa, salavata na našeg voljenog Poslanika, te prigodnih predavanja.
Učešće u programu uzeli su učenici medrese “Džemaluddin Čaušević” iz Cazina, pod vođstvom profesora Nijaza Kovačevića, hor Medžlisa IZ-e Cazin, te mektebski mališani, a prigodno predavanje održao je muftija bihaćki, Hasan ef. Makić.
Milozvučni glasovi učača mevluda i ilahija, recitacije mektebskih mališana, brujanje glasića naših najmlađih i potraga za slobodnim mjestom, davali su čovjeku jak osjećaj topline i dobrodošlice.
Na mevlud-i-šerifu, prazniku koji u srca i duše unosi radost i veselje, osjetilo se jedinstvo svih prisutnih. Predstavnici Muftijstva, učenici Medrese, koji su po riječima imama hfz. Suada ef. Šahinovića “svoji na svom”, zatim imami Medžlisa IZ-e Cazin i džematlije domaćeg ali i susjednih džemata, zajedno u ljubavi prema Poslaniku s.a.v.s. čvrsto su se držali Allahovog užeta.
Nakon programa, vrijedne hanume ovog džemata su na našim bosanskim soframa počastile sve prisutne raznim jelima, kahvom i kolačima.

Posebno nam je drago da je ovako lijepom sveukupnom ambijentu, programu i bosanskim soframa “dirigovala” svršenica naše Medrese Alma Šahinović, uz svesrdnu pomoć, također svršenice naše Medrese, Dževade Kržalić.
Neka Allah dž.š. nagradi sve učesnike u programu, posebno muftiju Hasan ef. Makića, direktora medrese prof. Enesa Ljubijankića i glavnog imama Saida ef. Mujakića, koji su izdvojili od svog vremena i svojim prisustvom uveličali ovu svečanost.
Neka je Poslanikov Šefa'at na sviju nas.

Više fotografija na instagramu: medresacazin

Tags: