Hafiska dova hafizu Ajdinu Okiću u rodnim Kamičanima

Iako je u Medresi već proučena hafiska dova mladom hafizu Ajdinu Okiću, učeniku četvrtog razreda Cazinske medrese, ponovo je upriličeno učenje hafiske dove u njegovom rodnom mjestu Kamičani, Medžlis IZ-e Kozarac, u nedjelju, 30.12.2018. godine. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojna rodbina, prijatelji, džematlije, imami i profesori cazinske i travničke medrese.

Prisutnima se prvi obratio Amir ef. Mahić, glavni imam MIZ Kozarac koji je ujedno i džematski imam džemata Kamičani. Ukratko je podsjetio na historijski pregled učenja hifza u Bosni i Hercegovini. Po njegovim riječima hafiz Ajdin Okić je prvi hafiz u ovom džematu nakon 64 godine.

Nakon njega prisutnima se obratio Enes ef. Ljubijankić, direktor Medrese. Direktor Ljubijankić je posebno potencirao potrebu vraćanju Bošnjaka kur'anskim principima u svakodnevnom životu.

Svečanost je svojim prisustvom uveličao i Muftija bihaćki, Hasan ef. Makić. U svom izlaganju muftija Makić je citirao nekoliko kur'anskih ajeta i hadisa koji ističu vrijednost učenja Kur'ana Časnog kao i učenja hifza.

Na svečanosti je, u ulozi izaslanika Reisul uleme, bio direktor “Elči Ibrahim pašine” medrese u Travniku Dževdet ef. Šošić. Prije uručenja hafiske diplome hafizu Ajdinu Okiću, direktor Šošić je istakao važnost brige u odgoju djece, čuvanju preuzetih obaveza i vrijednosti hafiza i mjesta u kojima žive hafizi.

Prigodnim učenjima odlomaka iz Kur'ana svečanost su uveličali i obilježili muhafiz hafiza Ajdina Okića, hafiz Mehmed ef. Kudić, hafiz Muamer Okanović i hafiz Muharem Šeperović.

Uz mnogobrojne hedije koje su uručili prisutni nakon proučene hafiske dove, posebno treba istaći hediju u novcu nekolicine džematlija džemata Kamičani kojim će, ako Bog da, u martu ove godine hafiz Adin Okić moći kupiti kartu za odlazak na umru.

Da Allah Uzvišeni našem hafizu Ajdinu Okiću da svaki berićet!

Više fotografija na instagramu
medresacazin

Tags: