Hafiska dova hafizu Ajdinu Okiću

U srijedu, 19.12.2018. u džamiji medrese upriličena je hafiska dova hfz. Ajdinu Okiću, učeniku četvrtog razreda.

Programu su pored profesora i učenika medrese prisutvovali i Hasan ef. Makić, muftija bihaćki, prof. Hajrudin Hodžić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, imami i glavni imami nekoliko medžlisa, predstavnici vlasti, prijatelji, te porodica hafiza Ajdina uz mnoge druge goste. Ovu svečanost svojim su prisustvom uveličali i hafizi hfz. prof. Mehmed Kudić-muhaffiz hafiza Ajdina, hfz Suad Šahinović-profesor Kiraeta u medresi, hfz. Hamza Kanurić-učenik četvrtog razreda medrese, hfz. Dževad ef. Šahinović, hfz. Emrah Litrić, hfz. Edin Fajković, hfz Numan ef. Bajrić, hfz. Hazrudin ef. Šiljak, te hfz. Abdurrahman ef. Osmanović.
Program je učenjem odlomka iz kur’ana otvorio učenik trećeg razreda Muhammed Nadarević. Nakon ašereta prisutnima je dobrodošlicu poželio prof. Muhammed Makić-razrednik hafiza Ajdina i voditelj programa.
Prisutnima se također riječima dobrodošlice obratio i direktor Medrese prof. Enes Ljubijankić koji je pored dobrodošlice gostima i čestitki novom hafizu govorio o snazi vjere u očuvanju Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Nakon direktorova obraćanja prisutni hafizi su proučili po jedan odlomak iz Kur’ana.

Kasnije se prisutnima obratio muftija Bihaćki Hasan ef. Makić koji je ujedno bio izaslanik reisu-l-uleme. Nakon što je prenio selame i čestitke od reisu-l-uleme, muftija je govorio  o vrijednosti učenja hifza, te o buđenju svijesti Bošnjaka u pogledu hifza. Istakao je kako je sedamdesetih godina u BiH bilo manje od deset hafiza, a danas ih ima više od dvjesto. Na samom kraju svečanosti muftija je hafizu Ajdinu uručio diplomu Rijaseta Islamske zajednice u BiH o položenom hifzu, čime je on zvanično promovisan u zvanje Hafizul-Kura’n.


Allah mubarek olsun!


Napominjemo da će se u nedjelju, 30.decembra iza podne namaza u džamiji džemata Kamičani u Kozarcu također  biti proučena hafiska dova hfz. Ajdinu Okiću
                                                        

 Harun Novkinić, III – a

Fotografije: Muhammed Nadarević i Tarik Pajić

Foto galerija na instagramu: medresacazin

Tags: