Izložba u čast rahmetli reisu Džemaludinu-ef. Čauševiću

U sklopu dana Medrese, 8. aprila 2019., upriličena je izložba u čast rahmetli reisu Džemaludinu Čauševiću. Izložbi su prisustvovali članovi udruženja “Reis Mehmed Džemaluddin Čaušević” iz Arapuše, sa kojima smo se već imali priliku družiti na promociji knjige, profesori te učenici Medrese. Na samom početku programa obratio nam se profesor Muhamed Makić te nam rekao povod našeg susreta i ono najvažnije o rahmetli Čauševiću. Nakon toga uslijedilo je obraćanje predsjednika udruženja, Husnije Avdagića. Čovjek koji nas osvještava, koji nam obznanjuje stanje u kojem se nalazimo, te sa sigurnošću kaže da smo mi oni na kojima ovaj svijet, ovaj narod ostaje. Navodi nam primjer Čauševića koji je otišao u daleki Istanbul, u teškim uvjetima, da se obrazuje i uprkos tome što je imao mnogo ponuda da se tamo ostvari kao uspješan čovjek, on se vraća u svoju domovinu, svome narodu. Vođen sunnetom Poslanika a.s., i Čaušević je učinio hidžru, otišao je za dobrobit sebe i svoga naroda, i vratio se za dobrobit svoga naroda. Naroda koji je bio ostavljen na milost i nemilost, koji nije znao kud, kako i na koji način dalje. Čaušević se vratio i radio na polju opismenjavanja svoga naroda, te obrazovanja, ponajviše omladine.
Sama ideja o izgradnji spomen kuće rahmetli reisa Čauševića pojavila se nedugo nakon njegove smrti, no nije bilo prilike da se takvo nešto realizuje. Ali, nakon 70 godina, grupa entuzijasta započinje taj isti projekt, te 2012. godine postavljaju kamen temeljac, a već 2018. spomen kuća rahmetli reisa već je otvorena. U izgradnju kuće upustili su se tako što su tražili pomoć od dobrih ljudi, vakifa, baš onako kako je i Medresa izgrađena.
Nakon govora predsjednika udruženja, obratio nam se Asim Hodžić, čovjek koji je izgradio ovu kuću. Čovjek koji je izgradio i zgradu stare Medrese, završava svoju karijeru izgradnjom spomen kuće rahmetli reisu. Čovjek koji sa entuzijazmom govori o kući i čovjek koji kaže samo da mu je završiti tu kuću i može preseliti. Čovjek koji svojim bićem cijeni jednog od najvećih alima Bosne i Hercegovine.
Imali smo čast slušati i profesora Džemaludina Čauševića, rođaka rahmetli reisa, koji nam se zahvalio ispred njihove porodice, jer mi smo ti, Medresa je ta koja nosi njegovo ime, i nastavlja ono što je reis započeo.
Na kraju samog programa, učenica drugog razreda, Razija Kilim pokazala nam je neke od svojih kaligrafskih radova. Kaligrafijom se počela baviti već u prvom razredu, ali tek u drugom većina profesora primjećuje njen talent te joj savjetuju da počne raditi na platnu.

Ono što nas dodatno raduje da su za ovu priliku vrijedne hanume iz Udruženja “Đerđef” iz Cazina postavile izložbu ručnih radova i bosanskih tradicionalnih predmeta koju možemo posjetiti u suterenu sportske dvorane naše Medrese.

Tags: