Maturalna ekskurzija iz pera učenice

Maturanti i maturantice Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ su 11. septembra 2022. godine krenuli put Turske na maturalnu ekskurziju u pratnji svojih razrednika hfz.prof. Elmira Mehmedovića, prof. Nadije Topčagić, prof. Haruna Pajića i direktora Medrese – prof. Zuhdije Handanovića.

U Istanbul su stigli u ponedjeljak, 12. septembra, te nakon kraćeg odmora posjetili Bajazidovu džamiju.

Nakon Bajazidove džamije posjetili su Kapali čaršiju te egipatsku pijacu (pijacu začina), a s obzirom na to da im je vrijeme išlo naruku, ostatak dana su proveli obilazeći Eminou.

Sutrašnji dan je bio rezervisan za obilaske Plave džamije, Aya Sofije te hamama čuvene Hurem sultanije. Plava džamija je u procesu djelimičnog renoviranja pa se nije moglo u potpunosti uživati u njenoj ljepoti, ali svakako da je sve prisutne ostavila bez daha.

Nakon klanjanja podne-namaza u prelijepoj Aya Sofiji slobodno vrijeme za ručak i razgledavanje bilo je do 16:00 sati kada su se zaputili u Sulejmaniju džamiju, gdje su se nakon ikindija-namaza zaputili na krstarenje Bosforom koje je i više nego ispunilo sva njihova očekivanja.

Srijeda, 14. septembar, bio je dan ispunjen brojnim aktivnostima.

Učenice i učenici su posjetili džamiju Sultan Eyub koja je sagrađena u čast hazreti Ejjuba El-Ensarija, ashaba Božijeg Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem, čiji je kabur godinama bio izgubljen sve dok ga nije usnio sultan Mehmed II Fatih, te odmah po osvajanju Konstantinopolja, sadašnjeg Istanbula, sagradio džamiju.

Nakon toga su se zaputili u Minaturk, odnosno muzej Turske u malom.

Tu su sve najvažnije znamenitsti Turske prikazane maketama.

Također, u sklopu posjete Miniaturku, su imali prilliku uživati u obilasku, prvo Istanbula a zatim i šireg njegovog područja, helikopterom, tj., simulacijom leta.

Nešto prije podneva zaputili su se prema prvoj prijestolnici Osmanskog carstva – Bursi gdje su posjetili turbe Osmana gazije i Orhana gazije.

Podne-namaz su klanjali u Ulu džamiji te nakon toga obilazili Koza-han, čaršiju u neposrednoj blizini džamije.

Na povratku kući obišli su Čamlidža džamiju gdje su klanjali akšam i jaciju-namaz.

Četvrtak je bio rezervisan za slobodne aktivnosti učenika te su to vrijeme iskoritili za obilaske grada, kupovinu poklona i odmor.

U petak su posjetili džamiju sultana Mehmeda Fatiha, gdje su klanjali džumu namaz te obišli čaršiju oko džamije.

Završna aktivnost maturalne ekskurzije bila je posjeta muzeju Panorama koji pokazuje osvajanje Konstantinopolja te trenutak ulaska sultana Mehmeda II Fatiha u grad.

U jutarnjim satima u subotu, 17. septembra, maturanti i maturantice su se zaputili ka Bosni te usput svratili u grad Edirne.

Put je bio naporan, ali svi se slažemo da se isplatilo i da smo uživali.

Molimo Allaha da ponovimo ekskurziju poput ove, jer je zaista bila prelijepa i vrijedna uspomena.

Ajla Šljivar IVb