Maturanti Medrese na ekskurziji u Istanbulu

Učenici četvrtog razreda Medrese “Džemaludin-ef. Čaušević”, zajedno sa svojim razrednicima, su prethodne sedmice išli na tradicionalnu ekskurziju u Tursku.
Ekskurzija je  trajala sedam dana, sa polaskom u nedjelju 16. septembra i dolaskom u subotu 22. septembra 2018. godine.


Na put je ove godine išlo 54 učenika i učenica u pratnji dvije profesorice i dva profesora.
U nedjelju 16. septembra u jutarnjim satima nakon proučene dove za put, krenulo se iz Cazina prema Istanbulu. Nakon 25h sati putovanja stigli smo u dugo iščekivani grad koji nas je na samom početku ostavio bez daha. Dolaskom na odredište prvo smo se smjestili u hotel, a potom smo otišli u upoznavanje sa okolinom i kratki oblizak grada.Hotel u kojem smo odsjeli nalazio se u Laleli kvartu, u neposrednoj blizini Kapali čaršije i nedaleko od Plave džamije i Aja Sofije.


Zahvaljujući doprinosu Medrese koju je završio i sadašnji predsjednik Redžep Tajip Erdoan, drugi dan smo obišli Miniaturk i Panoramu te smo išli na krstarenje Bosforom odakle nosimo najljepše uspomene i vjerovatno naljepše slike.

Ostatak dana ispunili smo kupovinom, šetnjom gradom i zajedničkim druženjem.


Treći dan u Istanbulu proveden je u obilasku grada i na historijskom času. Predvođeni domaćinima iz Medrese “Redzep Taib Erdoan”, prošli smo kroz centar starog dijela Istanbula i došli do Plave džamije, Aja Sofije i Topkapı palate. Na tim mjestima smo imali dovoljno vremena za promatranje različitih znamenitosti i bilježenje slika. U povratku smo svratili u Akvarium gdje su se mnogi prvi put susreli sa vodenim svijetom i njegovim ljepotama. Neizbježan je bio i odlazak u tržni centar Histori za kojeg kažu da je najveći centar u Istanbulu gdje smo se zadržali do večere, a zatim smo se vratili u hotel nestrpljivo iščekujući sljedeći dan.

Četvrti dan je bio slobodan tako da ga je većina iskoristila za odlazak na poznatu pijacu,  Kapali-čaršiju, gdje smo proveli većinu vremena tog dana.
Tu noć smo se sastali sa našim domaćinima u restoranu sa prelijepim pogledom na Istanbul, gdje su nam u znak oproštaja podijelili prigodne hedije.

U petak u jutarnjim satima zaputili smo se nazad u svoju domovinu. Na putu kući napravljena je duža pauza u Edirnama, gdje se u džamiji Selmiji klanjala džuma namaz.
Ogroman doprinos u planiranju, organizaciji i izvedbi ove ekskurzije, te sve ostalo što je bilo potrebno nama i našim profesorima, dala je Medresa “Redžep Taib Erdoan”. Ovim putem im se iskreno zahvaljujemo na srdačnom gostoprimstvu i podršci koji nam je pružila na ovom putu.

Također izuzetno veliki doprinos u realizaciji ekskurzije, bez čije pomoći mnogi od nas ne bi mogli sebi priuštiti ovo putovanje, dali su Memić Šemsudin, vlasnik firme „Glas“ iz Banja Luke, Anel Kosić, vlasnik apoteke „Makpharm“, iz Cazina, Ibro Novkinić, vlasnik firme „Elmont“  iz Bosanske Otoke, Dizdarević Medo, vlasnik firme „Centro-instalacije“ iz Cazina, Dolić Senad, vlasnik firme „Dola“ iz Cazina, Memić Suljan, vlasnik firme „Memić Gradnja“ iz Cazina, Omerčević Hasan, vlasnik firme „Schvarz“ iz Cazina i, Ogrešević Nermin, gradonačelnik Grada Cazina.

Molimo Allaha da im uloženo mnogostroko vrati i da im to bude zaštita od dunjalučkih belaja i ahiretskih kazni!

Sumeja Subašić i Selma Šahinović, IV-c

Tags: