Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” svečanom akademijom ispratila još jednu generaciju maturanata

Svečanom akademijom Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” ispratila je 82. generaciju maturanata i 27. generaciju maturantica ove odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice u BiH.

Selame i čestitke reisul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića prenio je izaslanik reisul-uleme i muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus koji je u svom obraćanju istakao važnost odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice na naš narod i našu domovinu. Muftija Grabus je posebne čestitke prenio muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću, direktoru medrese prof. Zuhdiji Handanoviću te učenicima generacije Sumeji Mujakić i Harisu Veladžiću.

“Dragi maturanti i maturantice, vi ste danas na razmeđu i ne biste bili to što jeste da niste imali ovakve profesore, da niste prošli kroz ovaj program i da ne pripadate jednom cijelom našem ukupnom identitetu kojeg mi razvijamo i gajimo kroz naš obrazovni sistem Islamske zajednice. Islamska zajednica danas ima preko pet hijada osoba uključenih kroz obrazovni proces, što podrazumijeva one koji sudjeluju u obrazovanju kao konzumenti i kao nastavnici. Vi ste se možda već odlučili gdje ćete nastaviti vaše školovanje i nadam se da će jedan dio vas odabrati neku od visokoškolskih ustanova Islamske zajednice u BiH.”, poručio je muftija Grabus.

Muftija Grabus se tokom obraćanja osvrnuo na poseban značaj medresa koje je osnovala i o kojima brine Islamska zajednica.

“Mi smo svi ovdje zajedno u obavezi da vratimo dostojanstvo našem narodu i da se suprotstavimo zlu svake vrste, a posebno onom zlu koji nam oduzima dostojanstvo. U protekloj godini naš narod je ubrizgao u kockarnice 1,6 milijarde KM. Protiv takvog zla moramo biti glasnili i odlučniji. Cijeli vaš budući život ćete biti promatrani kao oni koji su završili medresu, a vi morate biti uzdignuta čela potpuno svjesni da ste završili najbolji program obrazovanja koji se nudi u našoj domovini. Što se tiče samog kvaliteta obrazovanja, naši učenici medresa su pokazali da su kredibilni i referentni kada studiraju na bilo kojem univerzitetu. I ono što je najvažnije, a na tome se razvijao kompletan koncept islamske kulture i civilizacije, jeste da je Islamska civilizacija sav svoj pogled na znanost i na kulturu, civilizaciju i način života temeljila na jasnoj poruci koja glasi: Lailaheillallah Muhammedun resulullah.”, istakao je muftija Grabus.

Obraćajući se prisutnima, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je poručio učenicima da i dalje drže Kur'an u svojim rukama, da ga uče i da ga i dalje promišljaju i iz njega crpe svoje životne vrijednosti.

“Gdje god da krenete ponesite sa sobom Kur'an. Do sada ste mnoge stvari morali učiti, a od sada vas molim da i dalje učite, sami, zbog sebe i u ime Allaha Uzvišenog to činite. Neugodna je spoznaja da ima muslimana koji nikada u svojim životima nisu pročitali Kur'an. Od svršenika medrese očekujemo da budu najbolji reprezent škole koju su upravo završili. Pa i Božiji poslanik Muhammed, a.s., je rekao: “Ovaj Kur'an je uže, jedan kraj je u Allahovoj ruci, a drugi kraj je u vašim rukama, pa ga čvrsto držite, nećete zalutati niti ćete propasti poslije njega.” Ako budete učili Kur'an, znajte da će vam on biti najbolja vodilja, utjeha i najbolji prijatelj.” – poručio je muftija Kudić.

Muftija Kudić se osvrnuo i na rad medrese, zahvalio se profesorima na predanom radu, te čestitao učenicima i njihovim roditeljima na ovom blagoslovljenom i sretnom trenutku za sve.

“Ponovno aktivirianje medrese u Cazinu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću su dva najznačajnija projekta Islamske zajednice u Krajini u posljednjih nekoliko desetljeća. Uz poznatu krajišku hrabrost i odlučnost da se odbrani domovina Bosna i Hercegovina, Krajišnici su krenuli putem obrazovanja, nauke i odgoja. Vi možete otići gdje god vas sudbina odvede, ali vaša obaveza prema školi koju ste završili, prema narodu kojem pripadate i prema zemlji u kojoj vadite rodni list je trajna.” – zaključio je muftija Kudić.

I direktor medrese prof. Zuhdija Handanović je bio ponosan na ovu generaciju maturanata, te se zahvalio reisu-l-ulemi, muftiji, vakifima, stipenditorima učenika i svima koji su doprinijeli da medresa u Cazinu u punom kapacitetu izvršava svoju misiju prema vjeri, narodu i domovini.

“Jedan mudrac je rekao: Mlado drvo koje tek pupa, svako ima snage da ga iščupa, ali kada se jednom ukorjeni, niko ga više ne promijeni. Mi, vaši profesori, odgajatelji i roditelji, smo sigurni da ćete uspješno nositi emanet vjere i znanja kojeg ste stekli u svojoj medresi. Nije nam drago što nas napuštate, ali smo ponosni da uspješno i s ponosom završavate svoje četverogodišnje školovanje u ovoj školi. Nemojte nikada zaboraviti zalaganje, trud i ulaganje u vas od strane vaših roditelja, našeg naroda i naše Islamske zajednice. Čuvajte ugled i čast svoje medrese koju ste završili, svoje Islamske zajednice koja je brinula o vama, svoga naroda koji je uložio mnogo u ovu medresu i posebno čuvajte ugled naše jedine vjere – din-i islama.” – rekao je na kraju svoga obraćanja direktor Handanović.

Za učenike generacije su proglašeni učenici Haris Veladžić i Sumeja Mujakić.

Tokom ove svečane akademije, hor medrese je proučio nekoliko ilahija i sevdalinku, a predstavnici maturanata su iznijeli svoje impresije o svom četverogodišnjem školovanju u medresi od koje su se danas oprostili.