“Medresanski fond sadake”

“I dobro činite, Allah zaista voli one koji dobro čine.” (el-Bekare, 195). 

  Sadaka je spomenuta u Kur'anu i hadisu. O njenoj neprocjenjivoj vrijednosti moglo bi se pisati nadugo i naširoko. Medresa, da bi na te vrijednosti podsjetila učenike, također i druge ljude, otvorila je svoj humanitarni fond “Medresanski fond sadake”, na čelu sa profesorom Muhamedom Makićem. Već dva mjeseca aktivno se bavi prikupljanjem novca, a zatim davanjem ili kupovinom potrebnih stvari. Učenici svake sedmice šalju novac preko profesora, te tako daju svoj doprinos. 

29.10. 2018.godine, kada je pokrenuta prva akcija, sakupljeno je 350 KM. Pomaganuta je vrijedna učenica, koja je ujedno i svršenica Medrese, za kupnju laptopa, koji će, ako Bog da s hajrom joj koristiti u njenom daljnjem školovanju.

Nedugo zatim, 5.11. organizacija For life sakupljala je novac za Emina Erdića, dječaka oboljelog od karcinoma pluća. Učenici Medrese su se velikodušno priključili, te za sedmicu dana prikupili 203 KM i na taj način doprinijeli spašavanju jednog mladog života.

Treće sedmice po osnivanju fonda, učenici Medresa su sakupili 205.5 KM za liječenje bolesnog dječaka, Abdullaha Hodžića.

234 KM su učenici prikupili za majku, koja samostalno vodi brigu o svojim kćerkama, a ujedno i uputili dove da im Milostivi Allah olakša.

Od 27.11., pa sve do 17.12. uz pomoć “Sadaka Bužim”, prikupilo se 431 KM. Za taj novac se kupilo 5 paketa s osnovnim namirnicama, a zatim podijelilo na 5 porodica za koje se smatralo da su najpotrebnije.

Sveukupno, za 8 sedmica, medresanski učenički fond je u ime Allaha, dž.š. prikupio 1430 KM i na taj način, s iskrenim nijjetom pomogao mnogim ljudima.

Uz Božiju pomoć, fond će nastaviti prikupljati sredstva, te time olakšavati nečije ovodunjalučke brige, a također i podsticati druge na činjenje dobra.

Na ovaj način, pokazujemo doprinos svih onih koji su drage volje udijelili, te ih podsjećamo naajet:”…a šta god vi udijelite, On će to nadoknaditi, On najbolje opskrbljuje.” (Saba, 39)

Upućujemo dovu Uzvišenom Allahu da nas i u budućnosti učini od onih koji udjeljuju i pomažu u Njegovo ime, s iskrenim nijjetom i takvalukom u srcu, da primi od nas naša dobra djela i da nas zakloni u Svoj hlad, kada drugog hlada osim Njegovog ne bude bilo.

Amin!!!

Atajić Minela