Obilježen Dan džamija

U ponedjeljak, 07. maja ove godine, hor Medrese je izveo prigodan program u Ferhadiji džamiji u Banja Luci i tako obilježio Dan džamija.  Podsjećanja radi 7. maj je u Bosni i Hercegovini proglašen danom džamija jer je tog dana 1993. godine u ranim jutarnjim satima u vazduh podignuta džamija Ferhadija u Banja Luci.

Ferhadija je jedna od 16 džamija srušenih u Banja Luci tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Ferhat-pašina, ili bolje znana kao Ferhadija džamija, izgrađena je 1579. g., a izgradnju  je finansirao Ferhat-paša Sokolović, bosanski sandžakbeg. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije je uvrštena i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Džamija je djelomično uništena ekplozivom detoniranim 7. maja 1993. godine, kao dio sprovođenja politike etničkog čišćenja Bošnjaka. Nakon tog prvog rušenja,  srpske vlasti su organizovale potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije. Ostaci ruševina su odvezeni na gradsku deponiju. Tokom polaganja kamena temeljca za obnovu džamije 7. maja 2001. godine, došlo je do nereda i protesta srpskih nacionalista. Oko 4.000 okupljenih protestanata je kamenovalo i tuklo 300 Bošnjaka koji su prisustvovali ceremoniji postavljanja kamena temeljca. Mnogi su s povredama primljeni u banjalučku bolnicu, a Murat Badić iz Cazina je od posljedica teških povreda koje je zadobio u neredima preselio na Ahiret 26. maja 2001. godine. Obnovljena džamija Ferhadija konačno je svečano otvorena 7. maja 2016. godine i danas ponovo predstavlja mjesto okupljanja vjernika iz Banja Luke i cijele BiH, ali i mnogobrojnih turista iz cijelog svijeta koji dolaze vidjeti ovaj biser islamske arhitekture. 

Uz prigodne ilahije i mevlud koje su izveli učenici Cazinske medrese,  predstavnici naših medresa i predstavnik Fakulteta islamskih nauka su proučili i odlomke iz Kur’ ana Časnog.

U toku programa prisutnim su se obratili muftija banjalučki, dr Osman ef. Kozlić, muftija bihaćki, Hasan ef Makić, rukovodilac resora za srednje i osnovno obrazovanje u Upravi za obrazovanje Rijaseta IZ-e, Seid ef. Eminović i direktor Cazinske medrese, Enes ef.Ljubijankić.

Sve hvale i zahvale pripadaju Allahu, dž. š., koji je učinio noć i dan izvrsnom prilikom za onoga ko želi zikr činiti kao i za onoga ko želi zahvalan biti! Neka Mu je neizmjerna hvala što pomaže  brojne robove Svoje u činjenju dobrih djela i pravom  iskorištavanju vremena, zdravlja, mladosti i života!

Molim Allaha da nas učini od onih koji će biti graditelji i održavatelji džamija, Allahovih kuća, Njemu najdražih mjesta, oaza mira i spasa,i da budemo od onih koji će ih redovno posjećivati želeći time samo Allahovo zadovoljstvo.

 

Tags: