PRVI SUSRETI MLADIH BIOLOGA I HEMIČARA U ORGANIZACIJI UPRAVE ZA OBRAZOVANJE RIJASETA IZ BiH

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, 7. i 8. decembra održan je edukativni kamp za nadarene učenike i njihove profesore iz predmeta biologije i hemije. Učešće su uzele sve srednjoškolske obrazovne ustanove Rijaseta IZ BiH.

Iz naše škole pomenutom kampu su prisustvovali učenici: Belmin Kurtović, Minela Atajić i Ilma Ogrešević, u pratnji profesorice Nadije Topčagić.

Nakon dočeka i uvodnog obraćanja domaćina, pomoćnika direktora za nastavu prof. Halima Husića, učesnici su obišli Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, odsijeke hemije i biologije. Tu su učenici imali priliku obići i upoznati se sa osobljem i laboratorijama ovog fakulteta.

Drugog dana našeg kampa smo posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku, gdje smo se upoznali sa vrijednim historijskim blagom naše države.

 Zatim smo otišli u posjet fabrikama „Milkos“ i„Sinalco“ na Ilijašu. Tu su nas dočekali direktor i uposlenici datih firmi koji su učenike upoznali sa cjelokupnim proizvodnim linijama. Učenici su bili izuzetno zadovoljni viđenim postrojenjima i vještinama uposlenika.

Nakon ručka i podne namaza kao završni sadržaj našeg kampa predavanje je održala uvažena profesorica PMF-a dr. Sadbera Trožić-Borovac. Tema njenog predavanja je bila „Biodiverzitet i vodeni ekosistemi BiH“. Prisutnim učenicima i profesorima, uvažena profesorica je ukazala na stanje vodenih ekosistema BiH i nužnosti savjesnog i odgovornog upravljanja istim. Po završetku programa svim učesnicima uručeni su certifikati i prigodni pokloni.

Ovom prilikom zahvaljujemo seorganizatorima i domaćinu na svim sadržajima i gostoprimstvu koje su nam ukazali.

Ilma Ogrešević, III – c

Tags: