Stipendije za učenike Medrese

U ponedjeljak, 12.11.2018. godine, u prostorijama Medrese održano je potpisivanje ugovora između direktora Medrese i roditelja učenika koji su ostvarili pravo na stipendiju. Imajući u vidu da ekonomsko stanje u našoj zemlji ne ide na ruku roditeljima koji bi htjeli svojoj djeci pružiti kvalitetno školovanje, Medresa je od svog osnivanja preuzela na sebe brigu o svojim učenicima omogućivši im stipendiju. Ove godine uprava Medrese formirala je komisiju koja je zadužena za rangiranje učenika koji su se prijavili na konkurs za dodjelu iste. „Sve što zahtijevamo od učenika jeste primjereno vladanje i najmanje vrlo dobar uspjeh do kraja školske godine.“ naveo je direktor Medrese, profesor Enes Ljubijankić pri potpisivanju ugovora.
Medresa je tražila načina da pomogne školovanje svojih učenika od samog početka rada. Djeca naših šehida, ako Bog da, bila su oslobođena plaćanja doma. Školski odbor Medrese, još prije desetak godina, je donio odluku da su odlobođeni plaćanja doma učenici koji osvoje jedno od prva tri mjesta na međumedresanskim, kantonalnim, federalnim ili državnim takmičenjima. Također, oslobođeni su od plaćanja doma i učenici koji u toku jedne školske godine nauče napamet minimalno jednu trećinu Kur’ ana Časnog. Iz obaveze plaćanja doma je izuzeto i svako četvrto dijete koje dođe u Medresu iz jedne porodice. Pedeset posto uplate za dom bilo je oslobođeno drugo dijete iz jedne porodice, a sto posto je oslobođeno plaćanja doma treće dijete ukoliko u jednoj školskoj godini bude troje djece iz jedne porodice.
Oduvijek je bilo, a ako Bog da bit će ih uvijek, onih koji se žele obogatiti sa što većim sevapom pomažući medresanskoj djeci i njihovim roditeljima da što lakše pohađaju i završe školovanje u Medresi. Znaju oni koja je vrijednost radosne iskre u majčinskom i očinskom oku kad saznaju da im je makar jedna briga manje. Znaju oni koja je vrijednost njihovog djela kad se iz roditeljskih grudi začuje uzdah olakšanja. Znaju oni da je Allah Uzvišeni obećao, a On nikad svoja obećanja ne krši, da “djela dobrih ljudi ne mogu propasti”. Znaju oni koliko je lijep osjećaj da učenik koji je svojim radom zaslužio da se njegov trud i nagradi i vidi.
U ovoj školskoj godini, do sada je obezbjeđeno 25 stipendija za 25 učenika. Najmanji iznos stipendije je 291,00 KM a najveći 1380,00 KM. Ukupno je obezbjeđeno 30210,00 KM. Nadamo se i vjerujemo ako Bog da da će biti još onih koji će se upisati u porodicu stipenditora naših učenika.

PREZIME I IME UČENIKA,  STIPENDITOR
1. Mujakić Sumeja, FOND BOŠNJACI
2. Šahinović Ejla, FOND BOŠNJACI
3. Osmanagić Ema, Selimović Amir
4. Kurtović Belmin, Mehić Zekerijjah
5. Grošić Humejd, Puškar Anel
6. Ćoralić Amar, Tadžić Edin
7. Botonjić Nejla, Stipenditori iz Graza
8. Harbaš Adela, Stipenditori iz Graza
9. Kličić Lejla, Delić Amir
10. Dedić Amina, Šomić Remzija
11. Duraković Samra, Ćehić Mirsad
12. Muratović Elmas, Bešić Abdulah
13. Borić Sara, Udruženje advokata iz Holandije
14. El-Merdud Abdurrahman, Udruženje advokata iz Holandije
15. Šumić Ermin, GHB FOND+SKA
16. Babić Ajša, GHB FOND+SKA
17. Šabić Davud, Smlatić Adnan
18. Muratović Sevda, Smlatić Adnan
19. Šupuković Mesud, Muzaferović Omer
20. Atajić Minela, S. Adnan, M. Omer i SKA
21. Bećirević Amina, Smlatić Adnan
22. Šupuković Sumeja, Više stipenditora
23. Atajić Sumeja. Udruženje advokata iz Holandije
24. Jušić Ilhana, Nasić Jasmin
25. Novkinić Harun, Esad ef. Memić

Molimo Allaha Uzvišenog da nagradi naše stipenditore, a našim učenicima da podari snage da opravdaju povjrenje koje im je ukazano.

FOTOGRAFIJE: STIPENDIJE UČENIKA – FOTOGRAFIJE

Ogrešević Ilma, III – c

Pajić Tarik, II – a

Tags: