UČENICE NAŠE MEDRESE POBJEDNICE NA 7. DRŽAVNOM TAKMIČENJU SREDNJOŠKOLACA U PODUZETNIŠTVU – MUNJA BUSINESS CHALLENGE 2019

Business Challenge se realizira po međunarodnoj metodologiji najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva Junior Achievement koji djeluje u preko 100 zemalja. Učenici podijeljeni u mješovite timove sa vršnjacima iz drugih gradova kroz timski rad i uz pomoć mentora osmišljavaju najbolja poslovna rješenja i zatim ih prezentiraju pred stručnim žirijem, pri tom razvijajući niz poslovnih vještina i izgrađuju proaktivan način razmišljanja.

Tokom aprila u okviru Business Challenge-a održana su četiri polufinala u Tuzli, Banja Luci, Sarajevu i Mostaru na kojima je sudjelovalo 208 mladih iz 36 lokalnih zajednica i 70 srednjih škola. Pobjednički timovi od 17. do 19.04.2019. godine sudjelovali su u finalu u Sarajevu koje je otvoreno u Info Centru Evropske Unije.

  Na finalu državnog takmičenja Munja Business Challenge 2019 koje se održalo u periodu od 17.-19. aprila u Sarajevu s projektima timskih radova, učenice Medrese Džemaludin-ef. Čaušević, Toromanović Arifa i Borić Sara, su osvojile 2. i 3. mjesto, te se plasirale na Balkansko takmičenje koje će se održati u Budvi.

Tema finala bila je osmišljavanje biznis ideje, proizvoda ili usluge koje odgovaraju potrebama i interesima građana treće životne dobi i koje su bazirane na međugeneracijskoj saradnji. Finalne prezentacije i proglašenje pobjednika održano je u sklopu najveće investicijske konferencije u BiH Sarajevo Business Forum.

U finalu prisutnima su se obratili i direktorica finansija Telemacha Hajdi Mostić, Predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić i Adnan Husić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH.

Pobjednički tim činili su: Nikola Gatarić, Gimnazija Banja Luka, Laura Dugandžić, Srednja škola dr fra Slavka Barbarića Čitluk, Carla Culej, Srednja ugostiteljsko-turistička škola Sarajevo i Almedin Beganović, Elektrotehnička škola Tuzla.

Drugo mjesto osvojio je tim u sastavu: Arifa Tormanović, Medresa Cazin, Isidora Đajić, Ugostiteljsko-turistička škola Banja Luka, Marko Šutalo, Srednja medicinska škola Sestre milosrdnica Mostar, Malik Kahvedžić, Treća gimnazija Sarajevo, Elvedin Durmić, Mješovita srenja škola Teočak.


Treće mjesto osvojio je tim: Sara Borić, Medresa Cazin, Slaven Žarić, SŠC Nikola Tesla Brod, Lovro Dragičević, Srednja škola dr fra Slavka Barbarića Čitluk , Muhamed Gazibegović, Gimnazija “Dr Mustafa Kamarić” Gračanica i Lejla Prazina, KŠC Srednja medicinska Sarajevo.

Već iduće sedmice dvadeset najboljih mladih sa ovog takmičenja predstavljat će BiH na Poslovnom Izazovu Zapadnog Balkana u Crnoj Gori.

Sponzor takmičenja je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a glavni partneri su kompanija TELEMACH i EU Info Centar, uz partnere: AS Holding (sa članicama grupacije: Vispak, Solana Tuzla, Oaza, AS Jelah, Klas, Sprind, AC Food, Swity), zatim BBI banka i Sarajevo Business Forum, projekt Moja budućnost i Helvetas, Smart City Project UNDP-a i Grada Sarajeva, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK-a, Vlada Kantona Sarajevo, te lokalni domaćini Inovacioni centar Banja Luka, SPARK Mostar i Brew Imperial Society.

Takmičenje “Business Challenge” u protekih šest godina okupilo je više od 800 srednjoškolaca iz 146 škola i 74 grada, a 120 ih je sudjelovalo i na Balkanskom takmičenju predstavljajući BiH.

Tags: