Učenik Cazinske medrese osvojio prvo mjesto na XXII debati učenika srednjih škola iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja

Behram-begova medresa u Tuzli bila je domaćin XXII međunarodne debate učenika srednjih škola o temi „Perspektive življenja u Bosni i Hercegovini“. U radnom dijelu debate učestvovalo je ukupno 62 učenika iz 16 škola iz naše zemlje, te Srbije i Hrvatske. U konačnom poretku uspješnosti rezultati Debate održane u Medresi izgledaju ovako: U takmičenju govorništvo na bosanskom jeziku najbolji su:
• Nuhić Harun, Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ Cazin
• Dedić Muhamed, Behram-begova medresa u Tuzli
• Handžić Adna, Medresa „Osman-ef. Redžović“ Visoko
U takmičenju govorništvo na engleskom jeziku najbolji su:
• Selimović Abdulkerim, Gazi Husrev-begova medresa Sarajevo,
• Halilović Esma, Medresa „Osman-ef. Redžović“ Visoko
• Džaka Sarah, Richmond Park school Tuzla.
Poredak za snimanje video spota:
• Srednja tehnička škola Tešanj
• Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik
• Medresa „Osman-ef. Redžović“ Visoko
Naš učenik Nuhić Harun osvojio je prvo mjesto u kategoriji “Najbolji govornik debatant”. Nuhić Harun je učenik drugog razreda Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” i član Debatnog kluba kojeg vodi prof. Elvedin Grošić. Ovo je do sada najveći uspjeh Debatnog kluba naše Medrese i po prvi put je pobjednik debate upravo iz Cazinske medrese. Harun ističe da je ovo za njega veliki uspjeh i da je sretan što je uspješno predstavio našu Medresu radeći pod mentorstvom profesora Elvedina Grošića -Smatram da smo mi mladi upravo oni koji će, ako Bog da, promijeniti situaciju u Bosni i Hercegovini ukoliko nam se osiguraju neophodni faktori za ostanak u njoj. Moramo se boriti za promjene, i kroz reforme obrazovanja, cijeneći visokoobrazovane ljude, poštujući tekovine borbe naših predaka za BiH i tako ponijeti bajrak svoje domovine, ili amanet svoje domovine kao što ga je nosio naš gazija rahmetli muftija Muamer Zukorlić jer od domovine se odustati ne smije, kazao je Harun Nuhić u svom izlaganju na tuzlanskoj debati. -Intelektualci treba da nam pomognu. Treba da svojim idejama pomognu mladima, da povećaju kvalitet života kako ovdje u BiH tako i kod nas u Sandžaku. Pošto je nama tamo gdje živimo ista situacija, kazao je za Sead Aličković, učenik Medrese Gazi Isa-beg iz Novog Pazara. -Naravno, akcenat je na predstavnicima vlasti ali svako u skladu sa svojim mogućnostima treba da radi da poboljša napredak svoje zemlje i da radi za svoju budućnost i za svoju djecu, kazao je Muhamed Dedić, učenik Behram-begove medrese u Tuzli. -BiH je definitivno zemlja u kojoj imamo potpunu slobodu govora, oblačenja i tako dalje. Čak i kada je u pitanju hidžab, nasuprot državama u kojima to nema. Glavni problem je što mi kao mladi treba prvo da krenemo od sebe, a onda da budemo svjesni šta nam zemlja ova nudi, kazala je Sumeja Selimović, učenica Medrese Osman ef. Redžović iz Visokog. Onaj ko je rođen u Bosni i Hercegovini jedino će u toj zemlji biti građanin prvog reda i tu ima najviše šanse da ostvari svoj puni potencijal, kao što u svojoj – bilo kojoj drugoj zemlji ima njen građanin – konačni je zajednički stav učesnika 22. debate u organizaciji tuzlanske Behram-begove medrese.