Uprava Cazinske medrese u Novom Pazaru

Uprava Cazinske medrese u Novom Pazaru prisustvovala savjetovanju menadžmenta medresa i gimnazija IZ-e u BiH

Direktor Cazinske medrese prof Enes Ljubijankić sa svojim pomoćnicima za nastavu i internat, hafizom prof Mehmedom Kudićem i prof Mehmedom Mašićem, prisustvovali su od 28.-30. juna 2018. u Novom Pazaru stručnom savjetovanju za menadžment medresa i islamskih gimnazija koje djeluju po jedinstvenom planu i u okviru Rijaseta IZ-e u Bosni.

Domaćin savjetovanja bila je Medresa Gazi Isa-beg a prisutni su bili svi direktori medresa i islamskih gimnazija u Sarajevu i Zagrebu, sa svojim pomoćnicima za nastavu i internat.

U petak, prije džume namaza upriličen je radni dio savjetovanja u prostorijama Mešihata, kojim je predsjedavao direktor Rijasetove Uprave za obrazovanje i nauku mr Ibrahim ef. Begović i prof Seid ef. Eminović, koordinator za srednjoškolsko obrazovanje. Na savjetovanju je bilo riječi o modelima unapređenja nastavnog plana i programa u medresama, aktuelnom stanju i izazovima sa kojima se medrese suočavaju, te drugim važnim pitanjima koja se tiču ovog nivoa obrazovanja Islamske zajednice. Predstavnici Cazinske medrese uzeli su aktivno učešće na savjetovanju posebno na temu prijedloga izmjene i dopune Nastavnog plana i programa medresa.

Nakon džume namaza u Pašinoj džamiji, ručka i odmora upriličen je obilazak ustanova Islamske zajednice u Sandžaku: Fakulteta za Islamske studije, Internacionalnog univerziteta i ostalih znamenitosti grada Novog Pazara.

Sutradan u subotu nastavljen je razgovor i druženje članova delegacije sa domaćinima nezaboravnom plovidbom Uvačkim jezerom ili Sjeničkim jezerom, dugom 25 km, u blizini grada Sjenice, Specijalnim rezervatom prirode u Srbiji „Uvac“. Gosti iz Bosne i Hrvatske imali su priliku vidjeti najveću atrakciju rezervata bjeloglave supove, reliktnu vrstu orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do tri metra. Na obalama jezera nalazi se čak pet pećina a domaćini su za goste upriličili posjetu Ledenoj pećini, najvećem do sada poznatom pećinskom sistemu u Srbiji dugom čak 6185 metara. Pećinu odlikuje bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda u vidu stalaktita, stalagmita, stupova, draperija, staklastih iglica itd. Na zidovima pećine u stalaktitima i stalagmitima naziru se vizure različitih predmeta ali i živih bića poput čovjeka, nilskog konja, morskog kita i sl.

 

Pripremio: Mehmed Mašić

Tags: