Veladžić Lamija:”Upisala sam Medresu…”

Bliži se kraj godine i učenici devetih razreda, mali maturanti, uskoro će biti u prilici da biraju srednju školu, a samim time i struku ili smjer kojim se planiraju baviti u budućnosti. Obzirom da je spektar srednjih škola i zanimanja širok, a odluka je jedna, upitali smo bivše učenike OŠ Bužim, koji pohađaju različite srednje škole, o tome kako su oni izabrali srednju školu, šta im se sviđa u školi koju pohađaju i šta bi poručuli našim devetašima. Prva na redu je Lamija Veladžić, prošlogodišnja učenica generacije i trenutno učenica Medrese „Džemaluddin Čaušević“ u Cazinu.

 

-Ja sam Lamija Veladžić i učenica sam Ib razreda Medrese „Džemaluddin Čaušević“ u Cazinu.

Lotos:  Možete li podijeliti  s nama vaša iskustva u ovom periodu otkad ste postali srednjoškolka?

-Za period od sedam mjeseci koliko se nalazim u ovoj školskoj ustanovi mogu reći samo riječi pohvale. Profesori su korektni i prijateljski se odnose prema nama. Odnosi među učenicima su na zavidnom nivou. Atmosfera je ugodna.

Lotos: Izabrali ste medresu kao srednju školu. Recite nam zašto i šta je presudilo vašem odabiru?

-Prije svega , to je škola u kojoj se nudi kako vjersko tako i svjetovno znanje. Učionice i kabineti sa vrhunskom opremom omogućuju učenicima da povećaju svoje znanje u oblastima informatike, biologije, hemije i mnogih stranih jezika.

Lotos: Kako usklađujete školu sa ostalim obavezama? (sport, muzika, hobiji, posao….)

-Školski program je jako obiman i težak. Kao odlična učenica nemam mnogo slobodnog vremena za sporedne aktivnosti ali uključena sam u sekcije: prva pomoć , hor , odbojka te u dodatnu nastavu iz matematike i hemije.

Lotos:  Šta vam najviše nedostaje iz OŠ?

-Najviše mi nedostaje društvo i nastavnici koji su mi pomogli da završim ovu školu sa odličnim uspjehom.

Lotos: Koliko se razlikuje osnovna škola od srednje škole? Da li je više obaveza? Drukčiji kriteriji? Više gradiva, predmeta?

-Velika je razlika. Kriteriji su oštriji , gradivo obimnije i predmeta više.

Lotos: Šta biste poručili učenicima devetih razreda koji planiraju upisati _____ školu?

-Svim učenicima koji žele upisati Medrese obećavam da se neće pokajati . Bez obzira na sve nedostatke ubjeđena sam da nema bolje škole od ove.

Lotos: Da li ste vi poslije devetog znali odmah šta biste upisali ili ste bili neodlični? Šta biste poručili onima koji su neodlučni?

-Da , ja sam odlučila upisati Medresu mnogo ranije. A za one neodlučne savjetujem da lično dođu u Medresu i da se uvjere u velike prednosti koje nudi ova ustanova u odnosu na ostale srednje škole.

Lotos: Hvala vam na razgovoru. Puno sreće u vašem školovanju želi vam novinarska sekcija OŠ Bužim.